• Súhlasy k prekladom Watermelonsmellinfellon

Žiadosť poslaná 3.8.2026Hi Watermelonsmellinfellon! I'm writing on behalf of hpkizi.sk/hpfanfiction.cz, a Czech/Slova...

Jimmi pred: 2 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Treba napísať komentár pod poslednú kapitolu pred tými zablokovanými, potom ťa systém pustí ďalej.

solace pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Ahoj, citam fallout, jsem registrovaná a u kapitoly 19-22 mi háže: Bohužiaľ, nemáte prečítanú (okomentovanú) predchád...

Misa pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku Hledám povídky

Luci.e.n mala v pláne preložiť "Pet Project", ale ten oznam je starý už šesť rokov.Neviem o tom, že by tú kapitolovku...

solace pred: 2 mes.

Ahoj, nebyl Pet project i přeložený?

fido pred: 2 mes.
  • Trochu nostalgie harrypotter.cz 2005

Měl i úžasné fórko, které možná i někde dohledám archivované (bylo na potterweb.cz - který byl v podstatě web, co nav...

Blanch pred: 2 mes.

Hm, v tom čase som asi kúpila synovi prvé dva diely a ostali nepovšimnuté až do 2008... Ďakujem za upozornenie, nevi...

Jimmi pred: 3 mes.

2005 dokonce ještě není start, já jsem se na tomto webu registrovala nějak v lednu 2003 a hned jsem na něm vydávala s...

Blanch pred: 3 mes.
  • Dramione From Wiltshire, With Love

Osobně jsem příběh nečetla, jelikož nemám tak dobrou znalost angličtiny, ale přimluvila bych se též na překlad. Četla...

Dracomila1234 pred: 3 mes.

AI nie je dobrá na vyhľadávanie fanfiction poviedok. Často si vymýšľa, napríklad k správnemu názvu priradí nesprávneh...

solace pred: 4 mes.
Diskusné fórum
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

Dobře, dobře, dobře.

- Marša Milá (fajn, hlavně že není Marsha)
    - Dafné mám v celé kapitole, kterou jsem už odevzdala - tak to nechám na Terse (ale osobně mi to -ph- a koncové krátné -e neleze z klávesnice)
    - Kazisvět (jo!)

Severuse/Severa jsem ve slovníku původně přehlídla, ale ano, je tam. Jméno římských císařů Severovců, Alexander Severus a pod. 2. pád Severa.

Ale třeba 3 mušketýři jsou v 2. pádě Athose, Portose, Aramise... I když Athós (hora) se skloňuje Athósu i podle Slovníku antické kultury, z něhož čerpám. Asi závisí na přízvuku, nejsem ani latiník ani řečtinář(ka).

Jméno Albus se ve slovníku nevyskytuje, pouze Alba (bílé město) a Albinus (2. pád Albina - učitel Galénův).

Končím historické okénko, přeji všem příjemný den a děkuji za plodnou spolupráci. tongue
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32
    Členom od: pred: 18 rok.

Taky sem občas zavítám... A pod vše se můžu podepsat, Marša Milá zní dobře. Stejně tak Dafné. Jen otázka: Bude to někdo sjednocovat, nebo se první kapitoly nechají napospas postřehu čtenáře?

Tuším, že na skloňování latinských men dle pana Medka jsem si tu už taky někde stěžovala... Jakýsi základ latiny mám, takže mi to rve uši dvojnásobně, ale měnit to, když už si všichni zvykli by bylo ještě horší.

Ale když už to Elza naťukla, tak jen pro upřesnění: Severus se, podobně jako třeba Albus, skloňuje podle 2.deklinace (servus). V latině je to jediná deklinace kde se 5.pád liší od 1. -us se mění na -e. (latina skloňuje podobně jako čeština, má šest pádů). Asi proto se tento pád jako jediný přejímá i ve skloňování jiných jazyků.
    -os ani -is (Athos, Aramis) se v latině v prvním pádě nevyskytují, ego kladívko, jsou to řecká jména. O řečtině vím jen tolik, že existuje, takže ať si jí kdo chce skloňuje dle libosti tongue
  • JSark
    Level 6
    príspevkov: 59

OK. tongue
    Inak som na tému mena Albus našla toto:
    "Albus – v latině znamená bílý, také moudrost. A nebo vládce Británie v době smrti císaře Pertinaxe, Decimus Clodius Albinus (Albinus = Albus). Pokusil se uchvátit trůn, ale skončil stejně jako Caesar v alianci s dalším vládcem, Septimem Severem. Poté, co Severus porazil své rivaly se Albinus znovu pokusil o uchvácení moci. To vyústilo v krvavou bitvu u Lyonu."
    Toľko Původ jmen a názvů z www.potterharry.net
    Inak, niekto na Lete pri ankete skonštatoval, že aj Hermona je počeštená, pretože v angličtine je to vlastne Hermione. Tak ma napadlo, že možno aj Snape je počeštený / poslovenštený tým, že pri skloňovaní vypúšťa ono nemožné "e". :twisted:
  • kometa
    Level 1
    príspevkov: 37
    Členom od: pred: 16 rok.

Viem, Maryša a Marsha sa až tak nelíšia, ale jednoducho si nemôžem pomôcť, keď čítam Marsha Goodová, znie mi to normálne, keď vidím Maryša/ka Milá, znie mi to smiešne. frown[/quote]

Naprosto souhlasím smile
  • kometa
    Level 1
    príspevkov: 37
    Členom od: pred: 16 rok.

Jo, a pokud jsi myslela ústřední trojkou Harry - Draco - Snape, tak:
    1. Draco Malfoy má "cizí" jméno i v původní angličtině, do češtiny by musel být přeložen asi jako Drakomír Divnověr (a heleme, aliterace!), budeme-li věřit, že příjmení značí něco jako 'pomýlená víra'. A Lucius by mohl být Světlovlas Divnověr... Jéé.
    2. Severus Snape je pěkné jméno tak jak je - Hrozirost Prudirád by nám asi vykoledoval od čtenářů (neřku-li čtenářek) nejednu Avadu... tongue Ale uznávám, že by to jméno krásně drnčelo! Až mi při vyslovení nahlas naskakuje husí kůže...

Přísahám, že jsem si do toho ranního čaje nic ostřejšího nenalila. Čestné pionýrské!

a5fdf329cd="Elza"

Drakomír a Světlovlas Divnověrovi grin kácím se pod židli! grin
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966

Taky sem občas zavítám... A pod vše se můžu podepsat, Marša Milá zní dobře. Stejně tak Dafné. Jen otázka: Bude to někdo sjednocovat, nebo se první kapitoly nechají napospas postřehu čtenáře?
    tongue

7adfe321fe="Tersa"

Ahoj, tvoj komentár mi ušiel. Všimla som si ho až teraz, keď hľadám správne skloňovanie Snapea.

Rok a Leto Beruška opraví, aj tých prvých 5 kapitol zvládne beta na češtinu. Myslím, že aj zvyšok, tak sa s tým netráp.

Čo tá tretia kapitola? Nemôžem ťa zohnať na ICQ.
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32

Bohužel, ještě mi nepřišla. Jakmile ji Betty dodělá, zkusim jí obetovat skutečně bleskově.

ICQ mi poslední dobou dost blbne, mnohem častěji jsem na facebooku. Nemáš tam náhodou profil?
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966

Bohužel, ještě mi nepřišla. Jakmile ji Betty dodělá, zkusim jí obetovat skutečně bleskově.

ICQ mi poslední dobou dost blbne, mnohem častěji jsem na facebooku. Nemáš tam náhodou profil?

4f0e7f263e="Tersa"

Úplne omylom (a neviem ako) mám, ale nepoužívam ho. Takáto info stačí (mne hneď príde maila, keď hodíš niečo do fóra. grin
  • ladyF
    Level 2
    príspevkov: 102

Tak jo, právě opravuju 4. kapitolu a došla jsem na Marshu... Takže ji měním na Maršu, okej? (Hehe, zní to jako zkrácená verze Marfuši grin)
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291

Pro inspiraci - staročeské názvy planet:

Název planety - řecky - staročesky
    Merkur - Hermés - Dobropán
    Venuše - Afrodíté - Krasopaní
    Mars - Arés - Smrtonoš
    Jupiter - Zeus - Kralomoc
    Saturn - Kronos - Hladolet
    Uran - Úranos - Nebešťanka