Milé čarodějky, ráda bych znala váš názor - uvědomila jsem si, že píšu Malfoy, i když je Draco oslovován příjmením, tedy v pátém pádě. Je Malfoy nesklonné příjmení, nebo dělám chybu?
Milé čarodějky, ráda bych znala váš názor - uvědomila jsem si, že píšu Malfoy, i když je Draco oslovován příjmením, tedy v pátém pádě. Je Malfoy nesklonné příjmení, nebo dělám chybu?
f1511f7abc="denice"
Uf, jasně, že není nesklonné, jen ten pátý pád - prostě hledám důvody, proč nepsat to -i- na konci
Hm, já tam to -i- píšu, i když se mi to nelíbí, protože to potom vypadá, jako bych to v překladatelském zápalu zapomněla přeložit. Nebo jako slovenština. Vlastně jsem nad tím nikdy nepřemýšlela...
Jelikož Malfoy se vyslovuje [malfoy], tak když chci oslovit [malfoji], musím napsat Malfoyi - jinak by to byla nadávka, nepoužít 5. pád, ale oslovovat prvním, jako psa...
To je užitečné, škoda, že to v tom zápalu vždycky napadne jenom betu. Když jedu, tak jedu a neohlížím se Tohle mi připomnělo překvapivě časté Lucius - bez Lucia, Sirius - bez Siria. Mám z toho pokaždé husí kůži...