• Súhlasy k prekladom Watermelonsmellinfellon

Žiadosť poslaná 3.8.2026Hi Watermelonsmellinfellon! I'm writing on behalf of hpkizi.sk/hpfanfiction.cz, a Czech/Slova...

Jimmi pred: 2 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Treba napísať komentár pod poslednú kapitolu pred tými zablokovanými, potom ťa systém pustí ďalej.

solace pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Ahoj, citam fallout, jsem registrovaná a u kapitoly 19-22 mi háže: Bohužiaľ, nemáte prečítanú (okomentovanú) predchád...

Misa pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku Hledám povídky

Luci.e.n mala v pláne preložiť "Pet Project", ale ten oznam je starý už šesť rokov.Neviem o tom, že by tú kapitolovku...

solace pred: 2 mes.

Ahoj, nebyl Pet project i přeložený?

fido pred: 2 mes.
  • Trochu nostalgie harrypotter.cz 2005

Měl i úžasné fórko, které možná i někde dohledám archivované (bylo na potterweb.cz - který byl v podstatě web, co nav...

Blanch pred: 2 mes.

Hm, v tom čase som asi kúpila synovi prvé dva diely a ostali nepovšimnuté až do 2008... Ďakujem za upozornenie, nevi...

Jimmi pred: 3 mes.

2005 dokonce ještě není start, já jsem se na tomto webu registrovala nějak v lednu 2003 a hned jsem na něm vydávala s...

Blanch pred: 3 mes.
  • Dramione From Wiltshire, With Love

Osobně jsem příběh nečetla, jelikož nemám tak dobrou znalost angličtiny, ale přimluvila bych se též na překlad. Četla...

Dracomila1234 pred: 3 mes.

AI nie je dobrá na vyhľadávanie fanfiction poviedok. Často si vymýšľa, napríklad k správnemu názvu priradí nesprávneh...

solace pred: 4 mes.
Diskusné fórum
  • ladyF
    Level 2
    príspevkov: 102
    Členom od: pred: 17 rok.

Jelikož Malfoy se vyslovuje [malfoy], tak když chci oslovit [malfoji], musím napsat Malfoyi - jinak by to byla nadávka, nepoužít 5. pád, ale oslovovat prvním, jako psa...
    smile

f0fd913e29="Elza"

Nesouhlasím! grin Na Slezsku se nominativem oslovuje zcela běžně, proto to pro mě nadávka rozhodně není.

Ale k otázce: Malfoye určitě skloňovat, takže /-i/. V psaném slově mě to bez té koncovky ruší. Pokud nechcete nářečně odstínit něčí řeč, není k tomu důvod.
  • ladyF
    Level 2

To je užitečné, škoda, že to v tom zápalu vždycky napadne jenom betu. Když jedu, tak jedu a neohlížím se grin
    Tohle mi připomnělo překvapivě časté Lucius - bez Lucia, Sirius - bez Siria. Mám z toho pokaždé husí kůži...

0d09bfeb90="arabeska"

Tak ono je to spisovné, mě to taky svádí k latinskému skloňování. Zpočátku jsem se to snažila do svých překladů zavést, ale nakonec jsem podlehla normě, kterou v tom zavedl Medek. Lucius bez Lucia mi třeba zní dobře, ale musím uznat, že takový Albus bez Alba už by text trošičku zatěžoval.
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291

Tak ono je to spisovné, mě to taky svádí k latinskému skloňování. Zpočátku jsem se to snažila do svých překladů zavést, ale nakonec jsem podlehla normě, kterou v tom zavedl Medek. Lucius bez Lucia mi třeba zní dobře, ale musím uznat, že takový Albus bez Alba už by text trošičku zatěžoval.

9e6841f0de="ladyF"
    Ale zase takové "...sejmul ho Albem..." by mělo svůj půvab. grin
  • mynona
    Level 2
    príspevkov: 126
    Členom od: pred: 12 rok.

Bože, Elzo grin grin

To by bylo spisovně i "Ale ne! Her-mňau-mňau miluje Snapa!"? 8O
  • ladyF
    Level 2

Bylo by spisovně, dokonce i kdyby milovala Severa. :lol:
  • Elza
    Level 3

S latinským/českým skloňováním je to těžké: originální latinská jména se správně skoňují latinsky, ale dnes dávaná už česky. :cry: Takže když dnes pojmenujete syna Hippokratés, nebudete mít doma Hippokrata, ale Hippokratése/a. confused
    V krásné literatuře se na to většinou peče: máme Hercula Poirota (i když ten je v prvním pádě po belgicku Hercule, ne Herkules)...
    U Rowlingové jsou jména dávána s přímým odkazem na latinské vzory, tedy by bylo lépe, kdyby nám je překladatelé předložili s latinským skloňováním a s přepisem do latinské diakritiky - Sírius... apod. Sama používám maximum latinského přepisu - Dafné atd. u vedlejších postav. Ale co naděláme.
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=julius&Hledej=Hledej
  • mynona
    Level 2

Siriovy drzé a Severovy sarkastické komentáře na jeho adresu Lucia rozezlily, a tak Blacka i Snapa praštil Albem, aby si znovu získal autoritu.
    Tak, teď si to představte ve skutečnosti... grin :lol:
  • mynona
    Level 2

A Dafné byla u Medků Daphne nebo Dafné?
    Použila jsem "Dafné" do Adventu a nevěděla jsem si rady s přivlastňovacím přídavným jménem. Myslím, že to byly úsměvy a horká čokoláda (od Dafné).
  • Elza
    Level 3

http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=dafn%C3%A9&Hledej=Hledej
    Skloňuješ-li, pak Dafniny úsměvy, Dafnina čokoláda... pokud neskoňuješ, tak úsměvy Dafné, čokoláda (od) Dafné.
  • mynona
    Level 2

Jo, tak to mám dobře shades
    Hm, vážně je to o tom, na jaký tvar si zvykneš. Neumím si představit Dafné 2.p. Dafny nebo 5.p. Dafno!

Inu, abychom neodběhly od tématu - Malfoy je Malfoyi grin