Jelikož Malfoy se vyslovuje [malfoy], tak když chci oslovit [malfoji], musím napsat Malfoyi - jinak by to byla nadávka, nepoužít 5. pád, ale oslovovat prvním, jako psa...
f0fd913e29="Elza"
Nesouhlasím! Na Slezsku se nominativem oslovuje zcela běžně, proto to pro mě nadávka rozhodně není.
Ale k otázce: Malfoye určitě skloňovat, takže /-i/. V psaném slově mě to bez té koncovky ruší. Pokud nechcete nářečně odstínit něčí řeč, není k tomu důvod.
To je užitečné, škoda, že to v tom zápalu vždycky napadne jenom betu. Když jedu, tak jedu a neohlížím se Tohle mi připomnělo překvapivě časté Lucius - bez Lucia, Sirius - bez Siria. Mám z toho pokaždé husí kůži...
0d09bfeb90="arabeska"
Tak ono je to spisovné, mě to taky svádí k latinskému skloňování. Zpočátku jsem se to snažila do svých překladů zavést, ale nakonec jsem podlehla normě, kterou v tom zavedl Medek. Lucius bez Lucia mi třeba zní dobře, ale musím uznat, že takový Albus bez Alba už by text trošičku zatěžoval.
Tak ono je to spisovné, mě to taky svádí k latinskému skloňování. Zpočátku jsem se to snažila do svých překladů zavést, ale nakonec jsem podlehla normě, kterou v tom zavedl Medek. Lucius bez Lucia mi třeba zní dobře, ale musím uznat, že takový Albus bez Alba už by text trošičku zatěžoval.
9e6841f0de="ladyF"
Ale zase takové "...sejmul ho Albem..." by mělo svůj půvab.
S latinským/českým skloňováním je to těžké: originální latinská jména se správně skoňují latinsky, ale dnes dávaná už česky. :cry: Takže když dnes pojmenujete syna Hippokratés, nebudete mít doma Hippokrata, ale Hippokratése/a. V krásné literatuře se na to většinou peče: máme Hercula Poirota (i když ten je v prvním pádě po belgicku Hercule, ne Herkules)... U Rowlingové jsou jména dávána s přímým odkazem na latinské vzory, tedy by bylo lépe, kdyby nám je překladatelé předložili s latinským skloňováním a s přepisem do latinské diakritiky - Sírius... apod. Sama používám maximum latinského přepisu - Dafné atd. u vedlejších postav. Ale co naděláme. http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=julius&Hledej=Hledej
Siriovy drzé a Severovy sarkastické komentáře na jeho adresu Lucia rozezlily, a tak Blacka i Snapa praštil Albem, aby si znovu získal autoritu. Tak, teď si to představte ve skutečnosti... :lol:
A Dafné byla u Medků Daphne nebo Dafné? Použila jsem "Dafné" do Adventu a nevěděla jsem si rady s přivlastňovacím přídavným jménem. Myslím, že to byly úsměvy a horká čokoláda (od Dafné).
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=dafn%C3%A9&Hledej=Hledej Skloňuješ-li, pak Dafniny úsměvy, Dafnina čokoláda... pokud neskoňuješ, tak úsměvy Dafné, čokoláda (od) Dafné.