Hledám nápady, jak naložit s oblíbeným dovoláváním se Boha případně Merlina. U Boha je to jasné.
Oh God! For God's sake! Kristepane! Pro Kristovy rány! Pro Boží umučení! Pane Bože! Božínku! Ježíšku na křížku! ...apod.
u Merlina je situace horší... :roll:
Oh Merlin! For Merlin's sake! ...tady se nelze dovolávat ani Kristových ran, ani jeho neblahého konce. Co s tím? Zatím mě napadlo (vycházíme-li z legendy o Merlinovi, že dožil "zazděn" v jeskyni): U Merlinovy jeskyně!
...samozřejmě existuje Sorakino (?- doufám, že si to pamatuju dobře, kdyby ne, omlouvám se) zvolání: Merlináčku!, kteréžto považuji za geniální počeštění.
Prosím pište nápady, vítám cokoliv. Pokud má někdo načtené pověsti o rytířích kulatého stolu a o kouzelníku Merlinovi, ať mi sem klidně hodí stručný výtah děje, obzvláště toho závěrečného. Pro Merlina závěrečného. Mám nějaké mezery... :oops:
Díky, crazyiiii. Ono v kánonu se Ron dovolává lecčehos - třeba Merlinových špinavých spodků, pokud si dobře pamatuju. :lol: Spíše mi jde o překlad vět, kdy je prostě "God" bez invence nahrazeno "Merlin". Protože situaci, kdy v doslovném překladu ...zakoulela očima a řekla:"Ó, Bóže!", by člověk píšící česky popsal ...protočila oči a prohlásila: "Ale božínku!" A pokud mi tam v originále zamění autor "Oh God" za "Oh Merlin", tak jsem... víš kde. :roll: Nepoužiji-li Sorakino "Ale merlináčku", tak my zbývá... co? "Ale Merlínku" tam dát nemůžu, protože to by se čtenáři divili, proč se postava dovolává merlíku. Takže vážení, pište, pište, sbírám nápady!
U Merlinovy berly! Sladký Merline! (tónem typu 'svatá prostoto') ??? Merlinova noho (proč se vlastně říká 'Kristova noho'?)
Dnes som mala: Vďaka Merlinovi - She was still in her house, thank Merlin. Ja len nech je to v kope, toto sa zíde.
Neviem, Oh God by som dala, ach bože, (ale božínku nemáme) a potom U Merlina! Ups, dodatočne zisťujem, že niečo podobné máme.
Ak ti to na niečo bude (červeným je základný význam, hrubým varianty toho významu):
1. bože vyjadruje obavu, starosť, bôľ, žalosť, strach, hrôzu, zúfalstvo, prekvapenie, údiv a pod. • božemôj • panebože: bože, božemôj, veď sa odtiaľ nedostaneme; Panebože, kde sa tu berieš? • preboha • kriste • kristepane: Preboha, kristepane, čo nás ešte čaká? • boženku • božičku: boženku, božičku, ale som sa zľakol • prekristapána • prepánajána: Prepánajána, ako si tam vyliezol? • ježišmaria • ježišmária • ježišmáriajozef • máriajozef • šmáriajozef: ježišmária, máriajozef, veď sa môžeš zabiť • prepánakráľa
2. dajsamibože vyjadruje zľahčovanie, pohŕdanie • dajsamisvete: dajsamibože, dajsamisvete, trocha vody ti neublíži • nevídali • je tam toho: nevídali, trocha odreté koleno a toľko kriku; je tam toho, taká choroba • no bože • no veru: no bože, veď ti z nosa neodhryzne; no veru, toľké hrdinstvo • láry-fáry • trci-frci: láry-fáry, trci-frci, veď ma nepoznajú • hja • hjaj • ejha: hja(j), ejha, veď sa už odtiaľ dajako dostane
3. preboha vyjadruje úpenlivú prosbu, strach, údiv, hrôzu a pod. • prepánaboha • prekristapána • prekrista: Preboha, prepánaboha, dajte mi už pokoj! Prekrista(pána), veď odtiaľ spadne! • bože • kriste • kristepane: Bože, kriste(pane), veď sa môže zabiť! • prepána • prepánajána • prepánakráľa: Prepána(jána), prepánakráľa, čo to robíte? • hovor. expr.: pána • pánabeka • pánajána: Pánabeka, pánajána, čo s nami bude? • fraz.: pre živého boha • pre boha živého
Varianty pre Merlina: môjtyMerlin, Merlinove gule, U Merlina, ale Merlináčku je dokonalé
Ty chceš tú druhú variantu, však? Ako zľahčovanie? Merlinove oči? Merlin ma podrž, No Merlin,...