• Súhlasy k prekladom Watermelonsmellinfellon

Žiadosť poslaná 3.8.2026Hi Watermelonsmellinfellon! I'm writing on behalf of hpkizi.sk/hpfanfiction.cz, a Czech/Slova...

Jimmi pred: 2 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Treba napísať komentár pod poslednú kapitolu pred tými zablokovanými, potom ťa systém pustí ďalej.

solace pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Ahoj, citam fallout, jsem registrovaná a u kapitoly 19-22 mi háže: Bohužiaľ, nemáte prečítanú (okomentovanú) predchád...

Misa pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku Hledám povídky

Luci.e.n mala v pláne preložiť "Pet Project", ale ten oznam je starý už šesť rokov.Neviem o tom, že by tú kapitolovku...

solace pred: 2 mes.

Ahoj, nebyl Pet project i přeložený?

fido pred: 2 mes.
  • Trochu nostalgie harrypotter.cz 2005

Měl i úžasné fórko, které možná i někde dohledám archivované (bylo na potterweb.cz - který byl v podstatě web, co nav...

Blanch pred: 2 mes.

Hm, v tom čase som asi kúpila synovi prvé dva diely a ostali nepovšimnuté až do 2008... Ďakujem za upozornenie, nevi...

Jimmi pred: 3 mes.

2005 dokonce ještě není start, já jsem se na tomto webu registrovala nějak v lednu 2003 a hned jsem na něm vydávala s...

Blanch pred: 3 mes.
  • Dramione From Wiltshire, With Love

Osobně jsem příběh nečetla, jelikož nemám tak dobrou znalost angličtiny, ale přimluvila bych se též na překlad. Četla...

Dracomila1234 pred: 3 mes.

AI nie je dobrá na vyhľadávanie fanfiction poviedok. Často si vymýšľa, napríklad k správnemu názvu priradí nesprávneh...

solace pred: 4 mes.
Diskusné fórum
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

Hledám nápady, jak naložit s oblíbeným dovoláváním se Boha případně Merlina. U Boha je to jasné.

Oh God! For God's sake!
    Kristepane! Pro Kristovy rány! Pro Boží umučení! Pane Bože! Božínku! Ježíšku na křížku! ...apod.

u Merlina je situace horší... :roll:

Oh Merlin! For Merlin's sake!
    ...tady se nelze dovolávat ani Kristových ran, ani jeho neblahého konce. Co s tím? Zatím mě napadlo (vycházíme-li z legendy o Merlinovi, že dožil "zazděn" v jeskyni): U Merlinovy jeskyně!

...samozřejmě existuje Sorakino (?- doufám, že si to pamatuju dobře, kdyby ne, omlouvám se) zvolání: Merlináčku!, kteréžto považuji za geniální počeštění.

Prosím pište nápady, vítám cokoliv. Pokud má někdo načtené pověsti o rytířích kulatého stolu a o kouzelníku Merlinovi, ať mi sem klidně hodí stručný výtah děje, obzvláště toho závěrečného. Pro Merlina závěrečného. Mám nějaké mezery... :oops:
  • crazyiiii
    Level 1
    príspevkov: 10
    Členom od: pred: 14 rok.

Já jsem zatím v povídkách narazila na U Merlina, to se možná objevuje i v originále a pak ještě U Merlnova vousu smile
  • crazyiiii
    Level 1
    príspevkov: 10

a ještě mě napadá U Merlinovy brady smile
  • Elza
    Level 3

Díky, crazyiiii.
    Ono v kánonu se Ron dovolává lecčehos - třeba Merlinových špinavých spodků, pokud si dobře pamatuju. :lol: Spíše mi jde o překlad vět, kdy je prostě "God" bez invence nahrazeno "Merlin". Protože situaci, kdy v doslovném překladu ...zakoulela očima a řekla:"Ó, Bóže!", by člověk píšící česky popsal ...protočila oči a prohlásila: "Ale božínku!" A pokud mi tam v originále zamění autor "Oh God" za "Oh Merlin", tak jsem... víš kde. :roll: Nepoužiji-li Sorakino "Ale merlináčku", tak my zbývá... co? "Ale Merlínku" tam dát nemůžu, protože to by se čtenáři divili, proč se postava dovolává merlíku.
    Takže vážení, pište, pište, sbírám nápady!

U Merlinovy berly!
    Sladký Merline!
    (tónem typu 'svatá prostoto')
    ??? Merlinova noho (proč se vlastně říká 'Kristova noho'?)
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Dnes som mala:
    Vďaka Merlinovi - She was still in her house, thank Merlin.
    Ja len nech je to v kope, toto sa zíde.

Neviem, Oh God by som dala, ach bože, (ale božínku nemáme) a potom U Merlina! Ups, dodatočne zisťujem, že niečo podobné máme.

Ak ti to na niečo bude (červeným je základný význam, hrubým varianty toho významu):

1. bože vyjadruje obavu, starosť, bôľ, žalosť, strach, hrôzu, zúfalstvo, prekvapenie, údiv a pod.
    božemôj • panebože: bože, božemôj, veď sa odtiaľ nedostaneme; Panebože, kde sa tu berieš?
    preboha • kriste • kristepane: Preboha, kristepane, čo nás ešte čaká?
    boženku • božičku: boženku, božičku, ale som sa zľakol • prekristapána
    prepánajána: Prepánajána, ako si tam vyliezol?
    ježišmaria • ježišmária • ježišmáriajozef • máriajozef • šmáriajozef: ježišmária, máriajozef, veď sa môžeš zabiť
    • prepánakráľa

2. dajsamibože vyjadruje zľahčovanie, pohŕdanie
    dajsamisvete: dajsamibože, dajsamisvete, trocha vody ti neublíži
    nevídali • je tam toho: nevídali, trocha odreté koleno a toľko kriku; je tam toho, taká choroba
    no bože • no veru: no bože, veď ti z nosa neodhryzne; no veru, toľké hrdinstvo
    • láry-fáry • trci-frci: láry-fáry, trci-frci, veď ma nepoznajú
    • hja • hjaj • ejha: hja(j), ejha, veď sa už odtiaľ dajako dostane

3. preboha vyjadruje úpenlivú prosbu, strach, údiv, hrôzu a pod.
    • prepánaboha • prekristapána • prekrista: Preboha, prepánaboha, dajte mi už pokoj! Prekrista(pána), veď odtiaľ spadne!
    • bože • kriste • kristepane: Bože, kriste(pane), veď sa môže zabiť! • prepána • prepánajána • prepánakráľa: Prepána(jána), prepánakráľa, čo to robíte?
    • hovor. expr.: pána • pánabeka • pánajána: Pánabeka, pánajána, čo s nami bude?
    • fraz.: pre živého boha • pre boha živého

Varianty pre Merlina:
    môjtyMerlin, Merlinove gule, U Merlina, ale Merlináčku je dokonalé

Ty chceš tú druhú variantu, však? Ako zľahčovanie? Merlinove oči? Merlin ma podrž, No Merlin,...
  • Elza
    Level 3

Díky.

Pro živého Merlina (pro Merlina živého)
    Merlinovy voči! :lol: :lol: (dokonalé!)
    Pro Merlinovy čáry! (varianta na Kristovy rány)

chtělo by to nějaké rýmy, ten Merlin se blbě rýmuje... :roll: Třeba mě ještě něco napadne.
  • Morgana
    Level 1
    príspevkov: 79

Merlinuchráň, Svätý Merlin, Dobrotivý Merlin, Merlinvieprečo (iné situácie), Pre Merlinove šedivé vlasy....
  • Elza
    Level 3

Merlinku na rynku!
    U Merlinovy šediny...
  • Morgana
    Level 1
    príspevkov: 79

Ty môj Merlin! (ty brďo!), U salemských sestier!, Salazarove kopyto (prirovnanie k Satanovi), Godrikova prostota (svätá prostota)
  • Lupina
    Admin
    príspevkov: 119
    Členom od: pred: 15 rok.

Merline ve víně!
    Merline, bacni mě!