"Wait until I tell Ginny," Draco remarked. "She'll whip you." "Do you mind? I don't want to picture my girlfriend with a whip." "Potter, you are so gay."
Zase by som potrebovala, aby mi to niekto vysvetlil. Do you mind if - to mi je jasné. Ak klasické do you mind - nevadí ti...
S takouto otázkou som našla len Would you mind? Nemohol by si? Nevadilo by ti?
Čo tým chce povedať? Díky. Okecala by som to: No dovoľ?!
Tohle je fráze, buď ji použiješ, když se chceš zeptat někoho na něco příliš osobního - ale tohle je druhý případ. Když tě někdo neskutečně míchá, štve, rozčiluje svými nápady/řečmi/poznámkami, tak to řekneš jako projev podráždění, nesouhlasu. "No dovol" není okecání, ale překlad. Osobně ještě znám "Musíš?!" (musíš to takhle říkat?) či "Přestaň!" (ale to je spíš k "drop it.") anebo typicky české Hele!, Hej!, No teda, Tsss, ... Prakticky to neuvidíš v textu příběhu, není to něco, co bys napsala - jen v řeči - mluvené, nebo "uvozovkové"
No sláva, konečne ma intuícia nesklamala. No jo, ked človek väčšinu dňa strávi komunikáciou mailami, na gtalku a podobne, potom má problém preložiť obyčajný pubertiacky rozhovor. Ja som sa pokúšala informovať u deciek, ale tie používajú facebookovštinu, takže komunikačné schopnosti ešte horšie než moje. Ešteže sa cibrím na prekladoch. Škoda že mám slovensko anglický hovorník len knižne - občas obľúbené čítanie na toalete, ale nič si nezapamätám. Ale začínam robiť čarovné veci so zvýrazňovačom - hlavne keď narazím na niečo, čo si pomätám a viem, že to robilo problémy. Ešte tak niečo urobiť s pamäťou. Ďakujem!