• Súhlasy k prekladom Watermelonsmellinfellon

Žiadosť poslaná 3.8.2026Hi Watermelonsmellinfellon! I'm writing on behalf of hpkizi.sk/hpfanfiction.cz, a Czech/Slova...

Jimmi pred: 2 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Treba napísať komentár pod poslednú kapitolu pred tými zablokovanými, potom ťa systém pustí ďalej.

solace pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Ahoj, citam fallout, jsem registrovaná a u kapitoly 19-22 mi háže: Bohužiaľ, nemáte prečítanú (okomentovanú) predchád...

Misa pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku Hledám povídky

Luci.e.n mala v pláne preložiť "Pet Project", ale ten oznam je starý už šesť rokov.Neviem o tom, že by tú kapitolovku...

solace pred: 2 mes.

Ahoj, nebyl Pet project i přeložený?

fido pred: 2 mes.
  • Trochu nostalgie harrypotter.cz 2005

Měl i úžasné fórko, které možná i někde dohledám archivované (bylo na potterweb.cz - který byl v podstatě web, co nav...

Blanch pred: 2 mes.

Hm, v tom čase som asi kúpila synovi prvé dva diely a ostali nepovšimnuté až do 2008... Ďakujem za upozornenie, nevi...

Jimmi pred: 3 mes.

2005 dokonce ještě není start, já jsem se na tomto webu registrovala nějak v lednu 2003 a hned jsem na něm vydávala s...

Blanch pred: 3 mes.
  • Dramione From Wiltshire, With Love

Osobně jsem příběh nečetla, jelikož nemám tak dobrou znalost angličtiny, ale přimluvila bych se též na překlad. Četla...

Dracomila1234 pred: 3 mes.

AI nie je dobrá na vyhľadávanie fanfiction poviedok. Často si vymýšľa, napríklad k správnemu názvu priradí nesprávneh...

solace pred: 4 mes.
Diskusné fórum
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32
    Členom od: pred: 18 rok.

"I don't need to attack to know that you are well-protected. Like it or not, our minds are rather well attuned these days."

Harry shuddered and inched away from Snape, even though the man was sitting back in his chair, making no effort now to come any closer. "Not. Sir."

"He is in Azkaban, as I told you."

A half-hysterical laugh tried to up Harry's throat, but he ruthlessly pushed it back down, as far as it would go. He couldn't lose it, not in front of Snape. "No, I meant, you said like it or not, so I said not."

"Ah."

"Nepotřebuji útočit, abych věděl, že jsi dobře chráněn. Ať se ti to líbí nebo ne, naše mysli jsou teď celkem dobře sladěné."

Harry se otřásl a odsunul se od Snapea pryč, přestože profesor byl zakloněný ve svém křesle a nesnažil se tentokrát ani trošku přiblížit. "Ne, pane." / "Not, sir."

"Je v Azkabanu, jak jsem ti říkal."

Napůl hysterický smích se zkusil prodrat Harryho krkem, ale potlačil jej tak rázně, jak jen mohl. Nemohl ztratil sebeovládání, ne před Snapeem.

"Ne, myslel jsem, jak jste řekl líbí nebo ne, tak jsem řekl, že ne."

"Aha."

Nenapadá mě, jak by s tím šlo cokoli provést, hříčka je moc krátká.
    1)Teoreticky by šlo vymyslet i nějakou úplně jinou v češtině, ale musela by u Harryho vyprovokovat podobnou reakci. A vést k podobnému vysvětlování.
    2) Nechat celou frázi v angličtině. Což není zas až tak nepřirozené, studenti a pokud vím i profesoři občas propašují do věty nějakou anglickou frází. Ale ve chvíli, kdy tady Harry vysvětluje Snapeův omyl, by angličtina zněla už vážně divně.
    3) Dát not do závorky, jako nahoře.
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966

Zatiaľ jedine: Hocičo od slova nota. Najprv tá hudobná, ale potom mi google vyhodil nota bene. A tá odpoveď by bola: Nota, pane. Nota bene (v latině „dobře si poznamenej“, „všimni si“, „nepřehlédni“) je slovní obrat – latinské rčení, jímž se v textu zdůrazňuje nějaká informace. Ale potom by sa musela upraviť aj posledná veta. : Myslel jsme, že ste řekl nota bene, pane. Tak jsem řekl nota, ako zapísané. Niečo také. grin
    Ale určite by som to dala do vysvetliviek alebo pod čiarou s doslovným prekladom. Je to nádherná slovná hračka.
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

zvuková podobnost:
    H. nezřetelně zamumlal: 'To jo, no...'
    S. hbitě odpověděl: 'Teo Nott je v Azkabanu...'

:roll:
    Ještě nad tím popřemýšlím. K tomuhle by se to okolí muselo trochu poupravit.

Horší je, že celá kapitola se jmenuje 'Like it or not' - jak to Janka přeložila?
  • Elza
    Level 3

"I don't need to attack to know that you are well-protected. Like it or not, our minds are rather well attuned these days."

Harry shuddered and inched away from Snape, even though the man was sitting back in his chair, making no effort now to come any closer. "Not. Sir."
    "He is in Azkaban, as I told you."
    A half-hysterical laugh tried to up Harry's throat, but he ruthlessly pushed it back down, as far as it would go. He couldn't lose it, not in front of Snape. "No, I meant, you said like it or not, so I said not."
    "Ah."

"Nepotřebuji útočit, abych věděl, že jsi dobře chráněn. Ať se ti to líbí nebo ne, naše mysli jsou teď celkem dobře sladěné."
    Harry se otřásl a odsunul se od Snapea pryč, přestože profesor byl zakloněný ve svém křesle a nesnažil se tentokrát ani trošku přiblížit. "Ne, pane." / "Not, sir."
    "Je v Azkabanu, jak jsem ti říkal."
    Napůl hysterický smích se zkusil prodrat Harryho krkem, ale potlačil jej tak rázně, jak jen mohl. Nemohl ztratil sebeovládání, ne před Snapeem.
    "Ne, myslel jsem, jak jste řekl líbí nebo ne, tak jsem řekl, že ne."
    "Aha."

3691f0f194="Tersa"

"Nepotřebuji tě napadnout, abych se ujistil, že jsi dobře chráněn. Ať už se ti to líbí nebo ne, naše mysli jsou poslední dobou dobře sladěné."
    Harry se zachvěl a odsunul se nepatrně dál od Snapea, ačkoli ten byl pohodlně usazený ve svém křesle a nejevil nejmenší snahu přiblížit se k Harrymu.
    "To jo, no..." odtušil Harry bez valného nadšení.
    "Teo Nott je v Azkabanu, to už jsem ti říkal."
    Harryho hrdlem se pokusilo proklouznout hysterické uchechtnutí, ale podařilo se mu rázně je potlačit. Před Snapem si musel zachovat tvář.
    "Nemluvil jsem o Nottovi, pane, zmínil jste, že naše mysli jsou dobře sladěné, tak jsem souhlasil, že to jo..."
    "Aha."

confused: confused: confused: Co tomu říkáte... confused
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966

Krása ako vždy. Tak to by sedel aj názov kapitoly. grin grin grin grin grin grin
  • Tersa
    Level 1

@Jimmi - nota bene by nešlo, mezi různými důvody vyberu ten, že by Harry musel odpovědět bene, ne nota.

@Elza - ta podobnost je slabá, ale v případě nouze by šla. Horší je, kam by to posouvalo význam Harryho odpovědi. Znamenalo by to, že přiznal spřízněnost se Snapem, což je podle mě v téhle fázi (a vzhledem k dalšímu vývoji v kapitole) skoro vyloučené confused
  • Elza
    Level 3
    st nov.03.2010 - 19:33  
    Varianta č. 2 - vybodnem se na Notta, vrhneme se na chumelenici:
    SS: Nepotřebuji tě napadnout, abych se ujistil, že jsi dobře chráněn. Ať už se ti to líbí nebo ne, naše mysli jsou v jistém souladu.
    HP: Stěží.
    SS: V horách jistě, tady si na sníh ještě počkáme.
    HP: Říkal jste, že jsou naše mysli v souladu, tak namítám, že stěží, pane.
    SS: Ach tak.

shades Terso, co teď?
  • Tersa
    Level 1

Líbí! smile
    A vážně bych to brala. Horší je, že Harryho pokoj je ve sklepení, ergo nemá okno, ergo ta poznámka jde zcela mimo :cry: :cry:
  • Elza
    Level 3

Ženská, ty jsi děsná! Co se stalo s tím očarovaným rámem, co byl na zdi? Pokud si pamatuju, tak ho Harry porouchal, že už ukazoval jenom vrbu mlátičku, ne? Sundali ho, nebo ho tam ještě mají - místo okna...?
  • Tersa
    Level 1

:D Měli by ho tam mít grin

V tom případě tvoje:
    SS: V horách jistě, tady si na sníh ještě počkáme.
    změním na něco jako:
    SS se nechápavě ohlédl na začarovaný trám.

Elzo, jsme geniální tongue tongue (a šílené, protože lámat si hlavu s takovou kravinou...)