Toto je názov kapitoly z Grangerky. Pôvodný preklad bol Pieseň pre tvoju večeru, ale nedalo mi to, pretože to nedávalo zmysel.
Konečne som to našla: sing for your supper (old-fashioned) to do something for someone else in order to receive something in return, especially food Dan's upstairs fixing my computer - I'm making him sing for his supper.
Je to idiom, ale čo tým chcel básnik povedať?
Ešte som našla: If you have to sing for your supper, you have to work to get the pay or reward you need or want.
Does sing for supper means something like to do something for someone else in order to receive something in return? Or does it refer to someone in need of money to eat something, who is singing in the street waiting for people to give him some money?
yes it means that someone is in the street singing and needs money to eat. its a slogan but literally means "I am singing in order to earn some money so I might eat"
Sing for one's supper: this means to earn one's favor or benefit.
sing for one's supper
Work for one's pay or reward, as in Entertaining visiting scientists is part of the job; you know I have to sing for my supper. This metaphoric term alludes to wandering minstrels who performed in taverns and were paid with a meal. First recorded in 1609, it gained currency with the familiar nursery rhyme, "Little Tommy Tucker, sings for his supper" (c. 1744).
Tipujem niečo ako Zaslúžená odmena. Je to len názov kapitoly, v deji sa to nevyskytuje a dáva to zmysel.
Když mi někdo s něčím pomůže, ale i když mě naštve, tak to má u mě (rozuměj: schované).
Příklad: Udělalas mi tu korekturu? - Jo, máš ji v poště. - Díky. Máš to u mě.
I když to další by spíš odpovídalo českému zadarmo ani kuře nehrabe nebo spíš jíst se musí.
Příklad: Ta práce co dělám mě nebaví, ale to víš, jíst se musí. - Je aspoň slušně placená? - Si piš, zadarmo ani kuře nehrabe.
Doslovný překlad by asi byl: dělat něco za jídlo. - Nebývaly to dřív služky? Za byt a stravu?
I když v tomhle případě:
Dan's upstairs fixing my computer - I'm making him sing for his supper.
03119e9bed="Jimmi"
Možná musel dotyčnému počítač opravit, protože mu to dlužil. Že by měl majitel kompu u opraváře něco schované? Hm... tak jsme se dostali zpět na začátek. Asi to musí vyjít z kontextu. Tož v názvu kapitoly je dost na nic. :wink: