• Súhlasy k prekladom Watermelonsmellinfellon

Žiadosť poslaná 3.8.2026Hi Watermelonsmellinfellon! I'm writing on behalf of hpkizi.sk/hpfanfiction.cz, a Czech/Slova...

Jimmi pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Treba napísať komentár pod poslednú kapitolu pred tými zablokovanými, potom ťa systém pustí ďalej.

solace pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Ahoj, citam fallout, jsem registrovaná a u kapitoly 19-22 mi háže: Bohužiaľ, nemáte prečítanú (okomentovanú) predchád...

Misa pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku Hledám povídky

Luci.e.n mala v pláne preložiť "Pet Project", ale ten oznam je starý už šesť rokov.Neviem o tom, že by tú kapitolovku...

solace pred: 2 mes.

Ahoj, nebyl Pet project i přeložený?

fido pred: 2 mes.
  • Trochu nostalgie harrypotter.cz 2005

Měl i úžasné fórko, které možná i někde dohledám archivované (bylo na potterweb.cz - který byl v podstatě web, co nav...

Blanch pred: 2 mes.

Hm, v tom čase som asi kúpila synovi prvé dva diely a ostali nepovšimnuté až do 2008... Ďakujem za upozornenie, nevi...

Jimmi pred: 3 mes.

2005 dokonce ještě není start, já jsem se na tomto webu registrovala nějak v lednu 2003 a hned jsem na něm vydávala s...

Blanch pred: 3 mes.
  • Dramione From Wiltshire, With Love

Osobně jsem příběh nečetla, jelikož nemám tak dobrou znalost angličtiny, ale přimluvila bych se též na překlad. Četla...

Dracomila1234 pred: 3 mes.

AI nie je dobrá na vyhľadávanie fanfiction poviedok. Často si vymýšľa, napríklad k správnemu názvu priradí nesprávneh...

solace pred: 4 mes.
Diskusné fórum
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Elza, lahôdka pre teba.

Normálne mená neprekladám, ale v jednej poviedke musím, takže s pána Hand (a jeho rôznych variácii) som spravila pána Rukatého, následne Pán Rukavička a Rukatec (keď bol škaredý).

Lenže potom by sa zišli preložiť ostatné mená:
    pani Lawrenceová
    profesor Cummings
    major Appleton
    manželka Marjorie
    Marilyn Wardová so svojím bratom Noahom...
    Oproti nim je Harold Rukatý

Má to byť vtipná poviedka, takže medze sa nekladú.

Inak, ako spraviť s Granger podstatné meno, dokonca meno vlastné. Jediné, čo ma napadlo je Grangerka Malfoyová. Ale uvítam čokoľvek.
    (Dcéru pomenovala Granger).

Hrajte sa.
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

Ty mi dáváš! :lol:

Hand - Ručka, Rucký, Rukavička, Pažout (od 'paže')
    White - Běloušek
    paní Lawrence - law-ren (právo-ledvina), ale jméno je latinské... Hm... Papoušková (? dle výslovnosti ló-rrens)
    Cummings - kmín Kmínek, Kořenský
    Appleton - Jablonský, Jadrný, Jadrníček
    Marjorie - Marjánka, Máří
    Marilyn Wardová so svojím bratom Noahom... - Maruška, Marie Strážnická, Noah je u nás starozákonní Noe

Rada: najdi si telefonní seznam a chvilku si jím listuj. wink
  • Jimmi
    Main Admin
    po mar.01.2010 - 15:24  
    Vieš, že ma to napadlo? Len som v práci. Skúšala som na nete, tam musíš zadať celé meno, nielen začiatok. Major Jablonský znie dobre.
    Doma budem niekde vyhrabať staré zoznamy, nemáme pevnú linku, ale snáď sa do zberu nedali.

Díky moc.

A teraz si nadávam, prečo som z Matthewa nespravila Mateja (v inej poviedke). Skloňovanie dáva zabrať.

Vybavilo sa mi: "Pažoute!" (Román pro ženy). To je do slovenčiny nepreložiteľné.
  • Elza
    Level 3

Á ještě Granger... česky šafář, sedlák... Hm. Takže selka - to tak se dcera asi nazvat nedá. :wink: To by musela být Sélie... Takže zbývá asi původní "Granger Malfoyová". Proč ne. Však byli taky "džindžr a fred" nebo jak se ten film jmenoval. A tím 'zázvorem' byla mladá žena. wink Jinak by to asi nebylo poznat, co tím jménem mínili. Škoda, že tu nemám knihu o původu jmen - někam jsem ji při stěhování založila. :oops:
  • Elza
    Level 3

Tak se podívej na stránky statistického úřadu, třeba:
    http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/index.html
    nebo lépe
    http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d

určitě se někde dá najít i kompletní seznam (když jsme vybírali jméno pro druhého syna, tak jsem našla i celý seznam všech křestních jmen daných novorozencům v předchozím roce - tabulka v excelu). U příjmení to někde budou mít také. Tihle statistici nevědí, kdy přestat... :wink:
  • Jimmi
    Main Admin

Grangerka sa ti nepáči?

Pointa je, že Malfoy jej tak hovorí celú poviedku (you are girl named Granger, you are my Granger) a ona potom nazve tak svoju dcéru.

Pôvodná prekladateľka z toho spravila Grangerová Malfoyová, čo som šla do vývrtky. Ešte som sa tam nedostala, ale keďže neboli svoji, tak neviem, či to dokonca nebolo Granger Granger. (teda Grangerová Grangerová). Grangerka sa mi páči, manžel mi občas hovorí Mičečka. Tiež skracuje priezvisko. Keďže to končí na a, krásne sa to skloňuje.
    Do kelu aj s bláznivou Grangerkou!

Asi tak. A začínam to používať veľmi striedmo aj v iných poviedkach, keď má Draco hravú náladu.

Práve som si uvedomila, že dcére v škole hovorí jedna učiteľka tiež Mičečka.
  • Elza
    Level 3

Ále proč né. U nás by to byla spíš "Grangerovka" než "Grangerka". Škoda, že ji Medek nepřeložil jako "Sedláčkovou", s tím už by se dalo pracovat!

Přemýšlím, že kamarád příjemním Fiala se řekne po našemu "Figi", Kratochvíl "Kráťa", Tintěra "Cinci"... Jakpak by se řekl Granger. "Grenčí"? Možná spíš "Gréňa". Šlemrová totiž byla "Šléma".

Takže jsem pro Gréňu Malfoyovou. Nezabiješ mě? tongue
  • Jimmi
    Main Admin

Nezabijem, poradím niekomu v českom preklade. Gréňa by Slovák nepovedal. Díky moc.
  • Elza
    Level 3

...a Žeňa by u vás povedali? To je totiž rusky i polsky. :wink: Ale Greňa... To bych vážně mohla někde použít! tongue
  • Jimmi
    Main Admin

Zatiaľ:

major Appleton - váham medzi Jablončík a Jablonka. Zatiaľ viac Jablončík.

paní Lawrence - pani Laurincová.

Wardová - Strážovská (Marína Strážovská, Strážnická a Noe)

Cummings - Koreň, Korenčík, Kuma ALE tu by som nechala Cummimgs

Prichádzam na to, že trečiansky telefónny zoznam je veľmi úbohý.

Marjone - Marianna, Marica (Jablonková, Jablončíková - tu je lepšia Jablonková Ach jo)