Pěkně prosím, mohl by mi někdo medicínsky více vzdělaný pomoct s překladem tohoto textu? He's showing signs of a decreased lymphocyte responsivity to mitogens and decreased lymphocyte cytotoxicity.
Můj návrh: Vykazuje známky snížení lymfocytů citlivých na mitogeny a snížení cytotoxicity lymfocytů. Beta navrhuje: Vykazuje známky snížené reakce lymfocytů na mitogeny...
Jsme v obraze, nebo je to celé úplně jinak? Díky předem za pomoc.
Ne, ne, nic tak závažného. Jenom popis reakce těla na abnormální stres, dlouhodobé hladovění, nevyspání atd. (říká to Madam Pomfreyová o Harrym ve Family Night). Proto mě tak překvapily ty odborné pojmy.
Díky moc. Myslím, že takhle to projde a už to vyzní smysluplněji. Já i beta tomu rozumíme jak koza petrželi
Souhlasím s betou a s Pat... Madam Pomfreyová jim jen nesrozumitelně řekla, že se obranyschopnost jeho organismu ubírá do kytiček. Je to v podstatě popis poklesu přirozené buněčné imunity... Family Night jsem četla dávno, vybavuju si jen intenzivní pocit naliskat Remusovi... Potěšení ze čtení překladu si odkládám na klidnější časy a budu se těšit )