• Súhlasy k prekladom Watermelonsmellinfellon

Žiadosť poslaná 3.8.2026Hi Watermelonsmellinfellon! I'm writing on behalf of hpkizi.sk/hpfanfiction.cz, a Czech/Slova...

Jimmi pred: 2 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Treba napísať komentár pod poslednú kapitolu pred tými zablokovanými, potom ťa systém pustí ďalej.

solace pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Ahoj, citam fallout, jsem registrovaná a u kapitoly 19-22 mi háže: Bohužiaľ, nemáte prečítanú (okomentovanú) predchád...

Misa pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku Hledám povídky

Luci.e.n mala v pláne preložiť "Pet Project", ale ten oznam je starý už šesť rokov.Neviem o tom, že by tú kapitolovku...

solace pred: 2 mes.

Ahoj, nebyl Pet project i přeložený?

fido pred: 2 mes.
  • Trochu nostalgie harrypotter.cz 2005

Měl i úžasné fórko, které možná i někde dohledám archivované (bylo na potterweb.cz - který byl v podstatě web, co nav...

Blanch pred: 2 mes.

Hm, v tom čase som asi kúpila synovi prvé dva diely a ostali nepovšimnuté až do 2008... Ďakujem za upozornenie, nevi...

Jimmi pred: 3 mes.

2005 dokonce ještě není start, já jsem se na tomto webu registrovala nějak v lednu 2003 a hned jsem na něm vydávala s...

Blanch pred: 3 mes.
  • Dramione From Wiltshire, With Love

Osobně jsem příběh nečetla, jelikož nemám tak dobrou znalost angličtiny, ale přimluvila bych se též na překlad. Četla...

Dracomila1234 pred: 3 mes.

AI nie je dobrá na vyhľadávanie fanfiction poviedok. Často si vymýšľa, napríklad k správnemu názvu priradí nesprávneh...

solace pred: 4 mes.
Diskusné fórum
  • hatifnatif
    Level 2
    príspevkov: 6
    Členom od: pred: 18 rok.

Ahoj holky (a kluci?), nevíte co znamená double whammy v následující větě....mořím se s tím už dlouho a napadají mě jen varlata, ale nevím...nikde jsem to nenašla....nebo je to nějaké kouzlo?

(kontext - Draco a Harry vedou konverzaci o síle magie a antikoncepčních kouzlech.....a řeč je i o směřování kouzla, vypísknutí Harryho.....)

"You practiced the 'double whammy' tonight, didn't you?

Díky Hatifnatif
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966

Pekné, double je jasné. Podľa slovnik.cz je whammy pohroma, ale podľa môjho je ešte aj prekliatie, zlé čary, zlá sila.
    A dokonca našiel priamo spojenie "double whammy" - dve pohromy naraz (v jednej oblasti)
    Pomôže?
  • hatifnatif
    Level 2

dvojitá pohroma.....no pokud někoho napadne něco ještě jiného....tohle mi moc nepasuje do kontextu

( .......
    "He should have. Because if you accidentally cast one of those contraception charms with too much force . . . Well, I don't know what might happen. But things could fall off, so be careful."

"Things could fall off?"

"You don't remember how strong your spells can get. What happened with the Mirror today barely scratched the surface."

"You don't mean my--"

"You practiced the 'double whammy' tonight, didn't you? Think about where your wand was pointed and you tell me."

Harry couldn't help it; he squeaked. Just thinking about it was . . . awful. Worse than awful. About the only thing more terrible would be using one of the spells that involved pointing his wand at Luna.

"I hope you're happy," he grumbled, still shuddering as he pulled his blankets more snugly around him. "You've put me off sex for life."

"Just remember what I said when you wanded magic starts coming back."

"It's not coming back." .....)

apropo, takových překladatelských oříšků typu "kolik višní tolik třešní je v té kapitole poněkud víc...ale nezoufám, mám přeloženo 11 stran z 18, do wordu přepsány 2,5 strany a pokračuji dál ve všem
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966

Plne chápem, prečo ti to tam nesedí. Ale všetky slovníky - je to idiom, - urban, Merriam-Webster to majú ako dvojitú pohromu. Jedine, že by platil ten druhý význam - whammy - an evil spell.

Nie je to myslené ironicky? Dej nepoznám, ale neskúšal Harry antikoncepčné kúzlo a Draco ho nevaroval, že by mu náhodou mohol odpadnúť? Resp. že by mu nevyšlo a ešte by mu aj mohol odpadnúť?

Hlavne si neviem spomenúť, že by už s Lunou zašiel tak ďaleko. Aha, tak sa bavia o poučovaní od Snapa: "Show me, hell," said Harry, snorting. "He went on about how I had to learn by experience. He made me practice every one of them until I thought my hand would fall off."

Prečo by Draco antikoncepčné kúzla nazval dvojitou pohromou? Tak toto ti nezávidím, snáď z toho vybruslí Elza alebo Tersa.
  • hatifnatif
    Level 2

...já mám dojem, že mluvil o varlatech a spermiích a dalekosáhlých důsledcích příliš silně provedeného antikoncepčního (tedy proti početí) kouzla....možná mluvili o totální destrukci "nádobíčka", či jeho poškození - proto potom podle mně Harry vypísknul...něco jako kastrace místo krátkodobé neplodnosti (jako slunce místo lumos....)

......a jak říkám, takových "špeků" tam je hodně......musela jsem to číst snad 20x, než mi některé věci začaly dávat smysl - proto mi to taky trvá tak dlouho.....jsou tam i 2-3 strany filozofických úvah. Ale jsem ráda, že jsem se do toho pustila, protože jsem si uvědomila, že na tom s angličtinou nejsem tak moc špatně, jak jsem si myslela a když jsem se do toho překládání dostala, šly mi kusy i skoro samy od sebe grin
  • tigy
    Level 1
    príspevkov: 25
    Členom od: pred: 14 rok.

'double whammy' - nemohlo by to byť myslené ako Kúzlo pre páry?
  • hatifnatif
    Level 2

díky tigy, to by mohlo být ono, zkusím to tam napasovat
  • hatifnatif
    Level 2

jsem blb - teprve teď jsem se dostala k přečtení předchozí kapitoly..... a už asi vím, co myslí tím double whammy - přednáška o kotlících a hůlkách - dvojitá pohroma