Unfortunately, the only one giving any credence to Luna's conversation was the Muggle driver, whose eyes grew wider and wider as he drove until Hermione managed to catch his eye. She waggled a finger next to her ear and jerked a thumb over her shoulder to indicate that Luna was a few tokens short of a board game. The driver looked relieved and thereafter just smiled indulgently at Luna in the rear-view.
No dobre, pri čítaní originálu som si pomyslela, že naznačila, že sa odstreľuje, ale nevyzerá to tak. Autorka je Američka. Hermiona sedí v taxíku s ukecanou Lunou, ktorá vysvetľuje Creeping Parcleps, čo je asi výmysel v tejto FF.
Čo urobila? Ako jej mohla naznačiť, že jej chýbajú žetóny do stolnej hracej hry? To gesto by som chápala, že jej ukázala víťazný palec (niečo ako Luna, len tak ďalej) a že získala nejaké body. Ale... len hádam. Díky moc.
Důležité je, že Hermiona zachytila pohled toho řidiče - pak si zatočila prstem u hlavy a kývla na Lunu, aby naznačila že je to blázen a že ji ten řidič nemá poslouchat (protože byl mudla a asi dumal nad těmi kouzelnickými kecy)
Nemám čas si to nikde ověřovat, ale přeložila bych to jako naše: má o kolečko navíc
LadyF - plný souhlas, ale lépě řečeno o kolečko míň (short)... :lol: Jistě se jedná o naznačení, že to dotyčná Lenka nemá v hlavě v pořádku (zatočení prstem u spánku = má v hlavě zmatek, má to pomotané, má o kolečko míň... apod.).
Máte asi pravdu, len som nikde ani v idiom to board game nenašla a prečo by to dávala k uchu. Kolečko sa ukazuje pri spánku. Len detail, s tým kolečkom to zaonačím. OBROVSKÉ DÍKY!
Jimmi - tak si zkus nenápadně 'zakývat prstem u ucha a naznačit palcem přes rameno', že ten dotyčný je 'trochu mimo' - když to zkusím před zrcadlem, tak je to gesto jednoznačné. A kývat u ucha nebo u spánku... to máš prašť jako bouchni! (Asi jako když si těhotná Hermiona v Zodpovědnosti v originále neustále hladila žaludek namísto těhotného bříška - také bych řekla, že děloha a žaludek jsou v tom břiše trochu jinde.) :wink:
S parklepami nepomôžem, akurát som si všimla, že v nemeckom preklade ich nechali ako parcleps. K tomu next to her ear ma napadlo, to ear môže znamenať aj "palica" v zmysle nespisovného označenia hlavy. : Čiže kývla si prstom k hlave?
Je tam k tomu nějaké vysvětlení? Nebo jsou to další Luniny fantastické bestie? Pak by to mohl být třeba Plazivec tichokradý nebo Zakrádač plíživý nebo cokoli jiného... :roll:
JSark - jistě si kývala prstem u hlavy... (a můžeme si říkat jak vysoko) :wink: