• Fórum překladatelů Mená zakladateľov

    Ďakujem, ó veľká prekladateľka. :))) Aj za tú stránku, vyzerá zaujímavo. Použijem asi to B'ystyrglawová, lebo ten pre...

    JSark pred: 6 dn.
  • Fórum překladatelů Mená zakladateľov

    Ještě přidávám odkaz na zdroj: https://cs.glosbe.com/gd/cs

    Jacomo pred: 1 týžd.
  • Fórum překladatelů Mená zakladateľov

    Děkuju, ráda jsem pomohla. Jak jsem psala, slovní hříčky mě moc baví.K těm ženským příjmením mě napadlo toto:Bifľomor...

    Jacomo pred: 1 týžd.
  • Fórum překladatelů Mená zakladateľov

    Jacomo, ty si zázrak. :) Najskôr použijem obe s tým, že to druhé v zmysle "lono húlky/prútika" by odkazovalo aj na te...

    JSark pred: 1 týžd.
  • Fórum překladatelů Mená zakladateľov

    Ahoj JSark.Slovní hříčky jsou při překladu moje nejoblíbenější záležitost, tak jsem zkusila něco nahodit do slovníků....

    Jacomo pred: 1 týžd.
  • Fórum překladatelů Mená zakladateľov

    Čarodejky, kolegyne prekladateľky, prevažne asi skôr zo Slovenska. :)Mám na vás takú malú prosbičku, prekladateľský o...

    JSark pred: 1 týžd.
  • Hľadám poviedku Povídky od Tesstralky/Tesska

    Napiš mi mail, pošlu ti to jako pdf.

    spaceyfan pred: 1 týžd.
  • Hľadám poviedku Povídky od Tesstralky/Tesska

    Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, prosím nemáte někdo překlad povídky Dychtivý šepot? Je to taková moje srdcovka, k...

    FFmagor pred: 1 týžd.
  • Hľadám poviedku povídka Until Proven

    @spaceyfan pošli mi ju na email. Dám ju do stiahnutí. Ale musí byť jasné odkiaľ to je a kto je pôvodný autor.

    Jimmi pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku povídka Until Proven

    Ty jo, tak teď už nevím, kde by byla chyba, protože mail je správně. ????

    pavlina34 pred: 4 týžd.
Diskusné fórum
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 920
    Členom od: pred: 16 rok.
      
    Britské a Írske metlobalové družstvá

    Predslov:
    Pretože je nutné, aby metlobalové zápasy zostali pred muklami utajené, muselo Oddelenie čarodejníckych hier a športov obmedziť počet stretnutí, ktoré sa každoročne môžu konať. Kým amatérske stretnutia sa povoľujú iba za predpokladu, že budú dodržané všetky nariadenia, počet profesionálnych metlobalových družstiev je obmedzený už od roku 1674, keď vznikla metlobalová liga. V tomto roku trinásť britských a írskych metlobalových družstiev vyhlásili za oficiálne ligové tímy a ostatné družstvá boli oficiálne rozpustené. Týchto trinásť mužstiev dodnes každoročne bojuje o ligový pohár.

    Appelbyské šípy: Tento severoanglický tím vznikol v roku 1612. Ich habity sú svetlomodré, ozdobené žiarivým strieborným šípom. Priaznivci Šípov sa isto zhodujú na tom, že najväčším okamihom v ich dejinách bol rok 1932, keď zvíťazili nad vtedajším majstrom Európy, družstvom Sofijských supov v zápase, ktorý trval šestnásť dní, pričom takmer celý čas husto pršalo a bola hmla. Tradíciu fanúšikov klubu - vystreľovanie šípov z prútikov vždy, keď ich družstvo skórovalo - Oddelenie čarodejníckych hier a športov zakázalo roku 1894 po tom, čo jedna z týchto striel prebodla nos rozhodcu Nugenta Pottsa. Už tradičnou sa stala vzájomná nenávisť medzi fanúšikmi Šípov a Osbournských ôs (pozri nižšie).

    Ballycastelskí netopieri: Najoslavovanejšie metlobalové družstvo Severného Írska, ktoré do dnešného dňa získalo celkom dvadsaťsedem titulov majstra metlobalovej ligy je druhým najúspešnejším družstvom histórie. Hráči nosia čierne habity s bordovo-červeným netopierom na hrudi. Ich slávny maskot Kaloň Barny je dobre známy z reklamy na ďatelinové pivo. ("Barny by si dal ďatelinové pivo - najlepšia netopieria pochúťka.")

    Caerphillské katapulty: Hráči waleských Katapultov, ktorých klub vznikol roku 1402, nosia habity so svetlozelenými a šarlátovými zvislými pruhmi. Úctyhodná je história tohto klubu, ktorý získal osemnásť titulov majstra ligy a slávny triumf vo finále majstrovstiev Európy roku 1956, v ktorom porazil nórske družstvo Karasjokských drakov. Po tragickej smrti ich najslávnejšieho "Postracha" Daia Llewellyna, ktorého na dovolenke v Mykénach zožrala chiméra, bol pre všetkých čarodejníkov a čarodejnice vo Walese vyhlásený deň národného smútku. Pamätná medaila "Postracha" Daia sa v súčasnosti udeľuje po skončení každej sezóny tomu ligovému hráčovi, ktorý sa počas niektorého stretnutia vyznamenal ako bezkonkurenčný a fantasticky bláznivý hazardér.

    Falmouthskí sokoli: Sokoli nosia habity v kombinácii tmavosivej a bielej s emblémom sokolej hlavy na prsiach. Sú známi svojou tvrdou a nekompromisnou hrou: túto ich reputáciu upevnili aj svetoznámi odrážači Kevin a Karl Broadmoorovci, ktorí za klub hrali v rokoch 1958-1969 a ktorých výstrelky viedli k tomu, že im Oddelenie čarodejníckych hier a športov celkovo štrnásťkrát pozastavilo aktívnu činnosť. Klubové heslo znie: "Zvíťazíme! Ak nás čaká prehra, bude každá rozbitá hlava dobrá."

    Holyheadské harpye: Holyheadské harpye sú veľmi starým waleským tímom (založený roku 1203) a medzi metlobalovými klubmi vynikajú tým, že do svojich služieb už od počiatku prijímali výhradne len čarodejnice. Habity Harpyí sú tmavozelené so zlatým pazúrom na prsiach. Zápas, v ktorom Harpye roku 1953 porazili Heidelberských hromotĺkov, sa všeobecne považuje za jedno z najkvalitnejších metlobalových stretnutí, aké sa kedy odohrali. Súboj trval celkovo sedem dní a skončila ho stíhačka Harpyí Glynnis Griggithsová, keď veľkolepým spôsobom chytila ohnivú strelu. Kapitán Hromotĺkov Rudolf Brand sa preslávil zasa tým, že po skončení zápasu zosadol zo svojej metly a požiadal o ruku kapitánku súperiek Gwendolyn Morganovú, ktorá mu úderom svojho Ometla 5 spôsobila otras mozgu.

    Kenmarské kane: Tento írsky klub vznikol roku 1291 a získal si celosvetovú popularitu vďaka temperamentnému povzbudzovaniu škriatkov leprechauntov, ktorí sú jeho maskotmi, a vďaka virtuóznym harfistickým výkonom svojich fanúšikov. Kane nosia smaragdovozelené habity s dvoma žltými zrkadlovo obrátenými K na hrudi. Darren O'Harre, strážca Kaní z rokov 1947-1960 bol trikrát kapitánom írskeho národného metlobalového mužstva a pripisuje sa mu autorstvo manévru "útočná formácia Jastrabia hlava".

    Kudleyovské kanóny: Mnohí ľudia sa nazdávajú, že slávne dni Kanónov sú už minulosťou, ich oddaní fanúšikovia však veria, že znovuzrodenie je nablízku. Kanóny dvadsaťjedenkrát vyhrali ligu, naposledy to však bolo v roku 1892 a v celom uplynulom storočí podávali len veľmi nevýrazné výkony. Kudleyovské kanóny nosia žiarivo oranžové habity s emblémom letiacej delovej gule a dvoma čiernymi klubovými iniciálkami. Klubové heslo roku 1972 zmenili z pôvodného "Zvíťazíme" na "Držme si všetci palce a dúfajme, že to dobre dopadne."

    Montroské straky:
    Straky sú najúspešnejším tímom histórie britskej a írskej ligy. Vyhrali ju doposiaľ tridsaťdvakrát. Ako dvojnásobní majstri Európy majú Straky priaznivcov na celom svete. Z mnohých vynikajúcich hráčov spomeňme stíhačku Eunice Murrayovú (zomrela roku 1942), ktorá kedysi pripravila petíciu za "rýchlejšiu ohnivú strelu, pretože túto je skrátka veľmi jednoduché chytiť", a Hamisha MacFarlana (kapitána v rokoch 1957-1968), ktorý svoju úspešnú metlobalovú kariéru zavŕšil rovnako vynikajúcim pôsobením vo funkcii riaditeľa Oddelenia čarodejníckych hier a športov. Straky nosia čierno-biele habity s jednou strakou na prsiach a jednou na chrbte.

    Magochester United: Tím Magochester United bol založený roku 1163 a je najstarším ligovým mužstvom. Môže sa pochváliť dvadsiatimi dvoma titulmi ligy majstrov a dvoma víťazstvami na majstrovstvách Európy. Ich tímovú hymnu "Hej, chlapci, odpáľte tie dorážačky a hoďte sem prehadzovačku" prednedávnom nahrala spievajúca čarodejníčka Celestína Warbecková v rámci kampane za získanie finančných prostriedkov na Nemocnicu sv. Munga na liečbu čarovných chorôb a zranení. Hráči magochesterského tímu nosia tmavomodré habity s klubovým emblémom - dvoma skríženými zlatými papyrusmi.

    Pýcha z Portree:
    Toto družstvo pochádza z ostrova Skye, kde vzniklo roku 1292. "Pýchy", ako im hovoria fanúšikovia, nosia tmavočervené habity so zlatou hviezdou na hrudi. Ich najslávnejšia triafačka Catriona McCormacková priviedla ako kapitánka svoj tím v šesťdesiatych rokoch dvakrát k víťazstvu v lige a tridsaťšesťkrát reprezentovala Škótsko. Jej dcéra Meaghan je v súčasnosti strážkyňou družstva. (Jej syn Kirley je sólovým gitaristom populárnej čarodejníckej skupiny Sudičky).

    Tutshillské tornáda: Tornáda nosia azúrovomodré habity s dvoma tmavomodrými T na prsiach a na chrbte. Klub vznikol roku 1520 a obdobím najväčších úspechov bol pre nich začiatok 20. storočia, keď sa pod vedením kapitána a stíhača Rodericka Plumptona stali päťkrát po sebe majstrom ligy, čo je dodnes neprekonaný britský a írsky rekord. Roderick Plumpton dvadsaťdvakrát reprezentoval ako stíhač Anglicko a je držiteľom britského rekordu za najrýchlejšie chytenie ohnivej strely pri hre (tri a pol sekundy v stretnutí proti Caerphillským katapultom roku 1921).

    Wigtownskí tuláci: Tento klub zo škótsko-anglického pohraničia založilo roku 1422 sedem potomkov čarodejníckeho mäsiara Waltera Parkina. Štyria bratia a tri sestry vytvorili nepochybne veľmi silný tím, ktorý zriedkakedy prehral, a to vraj i preto, že súperov akosi vyvádzal z miery pohľad na Waltera, ktorý stával za postrannou čiarou s prútikom v jednej a so sekáčikom na mäso v druhej ruke. V priebehu nasledujúcich storočí vo wigtownskom družstve pôsobili mnohí ďalší pokračovatelia Parkinovho rodu a jeho hráči na pamiatku svojho pôvodu nosia krvavočervené habity so strieborným sekáčikom na mäso na hrudi.

    Osbournské osy: Osbournské osy nosia vodorovne pruhované čierno-žlté habity s emblémom ôs na prsiach. Klub, ktorý bol založený roku 1312, získal celkom osemnásť titulov majstrov ligy a dvakrát sa prebojoval do semifinále majstrovstiev Európy. Za svoje meno údajne vďačia nepeknému incidentu, ku ktorému došlo niekedy v polovici 17. storočia pri stretnutí s Applebyskými šípmi, keď si jeden z odrážačov, ktorý prelietal okolo stromu rastúceho na okraji ihriska, všimol medzi vetvami osie hniezdo a odpálil ho smerom k stíhačovi Šípov. Toho tak vážne poštípali osy, že musel odstúpiť z hry. Osbournské osy zápas vyhrali a osu prijali za svoj šťastný emblém. Fanúšikovia ôs pri trestnom strieľaní proti svojmu tímu hlasno bzučia, aby rozptýlili protivníka.

    © Copyright 2004-09 by Priori-Incantatem.sk.

    -------------------------------------------------------------------------------------

    Caerphilly Catapults - Caerphillské katapulty
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 14 rok.
      
    Chudley Cannons - CZ: Kudleyští Kanonýři