Ahoj, mám menší problém s porozuměním textu. Myslím že mi nějak uniká smysl toho, co Ron říká... Ty věty spolu naprosto nesouvisí, nebo ano? Jsem v překládání nováček, takže mi spousta souvislostí uniká... ---- He started out the door, but then decided that he should bring Ron and Hermione along, just in case. He trotted to Ron's four-poster, pulled back the curtains, and shook his ginger-haired best friend none too gently. "Ron! Wake up. Wake up!"
Ron blearily awoke, rubbing his eyes. He mumbled something that sounded suspiciously like either "What time is it?" or "Would you sit on me?"Irritated, Harry grasped his upper arm and all but dragged Ron out of bed.
"Ron, we have to go...someone is in trouble on the seventh floor!"
"How do you know?" Ron protested, glancing longingly at his nice, soft, warm bed. --------------- Dále nevím jak bych mohla přeložit toto: Filch pronásleduje Harryho, Rona a Hermionu jenže se mu schovají v KNP a on si myslí, že tam vůbec nebyli... On the other side of the wall, the door vanished, leaving a very annoyed Filch and an indignant Mrs. Norris staring grumpily at a blank wall and no students to punish. He glared at his cat. "Now, sweet, don't tell me you are getting to old to know what is real and what isn't...I can't afford to be led on any wild hippogriff chases..."
Mrs. Norris stubbornly stayed in the same spot, staring resolutely at the bare wall. "Meow," she said.
Nemyslím si, že ti něco uniká. Ty věty spolu nesouvisí. Ani spolu nemají souviset. Mluvil nesrozumitelně, byl ospalý, takže mohl říct cokoliv. A Harry mu dobře nerozumněl. Vydedukoval si z toho tyhle dvě věty. Pochybuji, že si byl jistý, co vlastně Ron řekl. Rozhodně by ty dvě věty měly mít stejný rytmus. Připomíná mi to systém Tiché pošty. První něco řekne a na konci vyleze něco úplně jiného, co zní podobně zvukově, ale smysl je jiný. (nedávno byl Madagaskar, tam, jak bourali přehradu a lev visel na opicích...) Takže podle mě by měly být přeloženy ne doslovně, ale tak aby byly podobné. Teď plácnu: bílý sníh - vílí smích... Priostě něco, co zvukově splývá. Těžko říct, možná se pletu...
Ta druhá věta, nejsem si jistá, pochopila jsem to tak, že si nemůže dovolit, nechat se zlákat nebo zatáhnout do honičky za divokými hypogrify - myšleno obrazně. Nevím, jestli je předtím zahlédl, nebo jen jeho kočka a on šel prostě za ní. Chce to větší kontext... Jestli je neviděl, vyčítá své milované vypelichané, že se s ní honí za přeludy. Ale opět bez záruky, nejsem angličtinář.