• Súhlasy k prekladom Watermelonsmellinfellon

Žiadosť poslaná 3.8.2026Hi Watermelonsmellinfellon! I'm writing on behalf of hpkizi.sk/hpfanfiction.cz, a Czech/Slova...

Jimmi pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Treba napísať komentár pod poslednú kapitolu pred tými zablokovanými, potom ťa systém pustí ďalej.

solace pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Ahoj, citam fallout, jsem registrovaná a u kapitoly 19-22 mi háže: Bohužiaľ, nemáte prečítanú (okomentovanú) predchád...

Misa pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku Hledám povídky

Luci.e.n mala v pláne preložiť "Pet Project", ale ten oznam je starý už šesť rokov.Neviem o tom, že by tú kapitolovku...

solace pred: 2 mes.

Ahoj, nebyl Pet project i přeložený?

fido pred: 2 mes.
  • Trochu nostalgie harrypotter.cz 2005

Měl i úžasné fórko, které možná i někde dohledám archivované (bylo na potterweb.cz - který byl v podstatě web, co nav...

Blanch pred: 2 mes.

Hm, v tom čase som asi kúpila synovi prvé dva diely a ostali nepovšimnuté až do 2008... Ďakujem za upozornenie, nevi...

Jimmi pred: 3 mes.

2005 dokonce ještě není start, já jsem se na tomto webu registrovala nějak v lednu 2003 a hned jsem na něm vydávala s...

Blanch pred: 3 mes.
  • Dramione From Wiltshire, With Love

Osobně jsem příběh nečetla, jelikož nemám tak dobrou znalost angličtiny, ale přimluvila bych se též na překlad. Četla...

Dracomila1234 pred: 3 mes.

AI nie je dobrá na vyhľadávanie fanfiction poviedok. Často si vymýšľa, napríklad k správnemu názvu priradí nesprávneh...

solace pred: 4 mes.
Diskusné fórum
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

The pattern of Malfoy's life seemed to be that there was hardly any pattern. Sometimes he came into breakfast at a respectable time, though he always looked a little severe.
    Occasionally Pansy and Blaise Zabini would be dragging him in, trying to force-feed him as he grouchily demanded coffee. More often than not, he didn't show up for breakfast at all. He wasn't a morning person, and he missed far too many meals.
    But Harry did discern a certain pattern. He formed a pattern himself. Every morning that Malfoy appeared, Harry always walked past the Slytherin table and said good morning. And Malfoy would always respond, though he never seemed to think of volunteering a greeting...

Whenever Malfoy received one of his packages of sweets from home, he had a very definite pattern of behaviour. He opened the exquisitely wrapped parcels carefully, slowly, casting gloating glances at the slavering Crabbe and Goyle.
    And it unsettled him, slightly, to see the pattern established over these few weeks of friendship broken.

Of course, one thing that this whole Malfoy business should have taught him was that sometimes a break in the pattern was good.

Mňa z toho slovíčka asi porazí. Viem, že sa to obchádza štýlom, typickým znakom, ale v tejto vete mi nič nesedí. Skôr by mi sedelo niečo ako rutina, ale podľa slovníka je význam toho slova iný ako sa mi marí. Vraj zručnosť, obratnosť, zbehlosť, nie opakovať to isté.

Nejaký nápad?
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

pattern [ˈpætən] noun (podstatné jméno)
    vzor , schéma (postupu ap.)
    obraz (srdečního rytmu ap.)
    systém
    follow a pattern of + sth – řídit se čím /podle vzoru čeho
    vzorek (i pneumatiky ap.)
    dezén
    předloha , šablona
    pattern [ˈpætən] verb (sloveso)
    (o)zdobit vzory , (vy)vzorovat
    pattern osf / sth on sb / sth napodobovat , mít / brát si za vzor koho/co
    be patterned on sth vycházet z čeho , být založen na čem (podobném vzoru, systému ap.)

--------------
    Znám toto slovíčko jako "vzor", "vzorek", "vzorec"... atd. například rozmístění čehosi, klidně "vzor chování", "ustálený zvyk" atd. Například úvodní věta: Malfoyova denní rutina se nezdála probíhat podle ustáleného zvyku (tj. vlastně žádnou rutinou nebyla). Řád Malfoyova dne vlastně žádný řád neměl....atd. "Rutina" "Zvyk" "Řád"

PS: Ten Tvůj slovník je divný. *;-)
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Do kelu, řád je po slovensky poriadok, to nepoužijem. Skôr organizácia.

Ten slovník je oficiálny slovník slovenského jazyka (nie aj-sj):

rutina [-t-] -y ž. remeselná šikovnosť, zručnosť, obratnosť nadobudnutá dlhoročným cvikom: získať r-u v hre na husliach;
    synonomický: cvik remeselná dokonalosť v nejakej duševnej al. telesnej činnosti,
    je tam asi desať ďalších synoným, ani jeden nemá nič spoločné so vzorom, a s tým slovom, čo ma nechce napadnúť.
    Preto si myslím, že to fakt rutina nie je, pravdepodobne sa z češtiny používa nesprávne.

Ale mne stačí málo - skúsila som to so slovom poriadok - jeden z významov sú pomery, zvyklosti, obyčaj. Myslím, že zvyklosti zapadne do kontextu veľmi slušne, takže díky. Nie a nie ma to napadnúť.