• Súhlasy k prekladom Watermelonsmellinfellon

Žiadosť poslaná 3.8.2026Hi Watermelonsmellinfellon! I'm writing on behalf of hpkizi.sk/hpfanfiction.cz, a Czech/Slova...

Jimmi pred: 2 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Treba napísať komentár pod poslednú kapitolu pred tými zablokovanými, potom ťa systém pustí ďalej.

solace pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Ahoj, citam fallout, jsem registrovaná a u kapitoly 19-22 mi háže: Bohužiaľ, nemáte prečítanú (okomentovanú) predchád...

Misa pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku Hledám povídky

Luci.e.n mala v pláne preložiť "Pet Project", ale ten oznam je starý už šesť rokov.Neviem o tom, že by tú kapitolovku...

solace pred: 2 mes.

Ahoj, nebyl Pet project i přeložený?

fido pred: 2 mes.
  • Trochu nostalgie harrypotter.cz 2005

Měl i úžasné fórko, které možná i někde dohledám archivované (bylo na potterweb.cz - který byl v podstatě web, co nav...

Blanch pred: 2 mes.

Hm, v tom čase som asi kúpila synovi prvé dva diely a ostali nepovšimnuté až do 2008... Ďakujem za upozornenie, nevi...

Jimmi pred: 3 mes.

2005 dokonce ještě není start, já jsem se na tomto webu registrovala nějak v lednu 2003 a hned jsem na něm vydávala s...

Blanch pred: 3 mes.
  • Dramione From Wiltshire, With Love

Osobně jsem příběh nečetla, jelikož nemám tak dobrou znalost angličtiny, ale přimluvila bych se též na překlad. Četla...

Dracomila1234 pred: 3 mes.

AI nie je dobrá na vyhľadávanie fanfiction poviedok. Často si vymýšľa, napríklad k správnemu názvu priradí nesprávneh...

solace pred: 4 mes.
Diskusné fórum
  • Patolozka
    Level 1
    príspevkov: 27
    Členom od: pred: 14 rok.

Potřebovala bych poradit - v poslední kapitole SHR:

He looked at the London rooftops and wished he could grab his broom and fly away, but it was far too light out. If he wanted to fly in the daytime, he should apply to join one of the professional Quidditch teams Ron was constantly haranguing him about.

"Harry," he said softly. "For what it's worth… I never meant to hurt you."

S tím prvním si nevím rady a to druhé bych chtěla mít opravdu správně:-)
    Děkuji!
    Katka
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

...měl sto chutí sednout na koště a zmizet v dáli, ale bylo ještě příliš světlo. Aby si mohl pořádně zalétat za bílého dne, musel by přijmout nabídku jednoho z famfrpálových týmů, co mu je Ron bez ustání vnucoval.

"Harry," promluvil na něho mírně, "a tam k tomu... víš, nikdy jsem nezamýšlel ti ublížit."

Evidentně je zmíněný jakýsi starší rozhovor či děj... nutno na něho navázat. Protože "what it's worth" se dá do češtiny přeložit na tisíc a jeden způsob. :roll:

for what it's worth
    whether or not this is of value
    - For what it's worth, I think you can't trust that man. And my son says, for what it's worth, that he won't do that again.

= tak či tak, ať už to bereš odkudkoliv, ať to vypadá jak chce... překladů je opravdu na tisíc...
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

for what it's worth - slovník mi našiel jasný preklad aj s použitím v texte:

- aj keď to asi za veľa nestojí

Sranda, toto spojenie mi robievalo veľké problémy.

lights-out - večierka, ak to pomôže
  • Elza
    Level 3

...je to taková hůř pochopitelná vycpávka. Ale znamená to spíš, že "na tom nesejde", "na tom nezáleží", než že "to za mnoho nestojí"... :roll: Ale samozřejmě vždy závisí na konkrétním kontextu. Máš pravdu, že tady by se to dalo přeložit "asi ti to bude na nic... ale... atd." :lol:
  • Patolozka
    Level 1

Děkuji moc, všechny návrhy zvážím a vsunu do příběhu. Je to zrovna taková věta, která sice na něco navazuje, ale zároveň...
    A to první - dík. Vám to je asi jasné hnedka, ale já to přeložím, nedává mi to smysl a tak si to zkouším přebrat a nejde mi to...:-) Takže potřebuji jiný náhled na věc!
    Díky!
  • Elza
    Level 3

Patoložko, nemáš zač. K tomu prvnímu: angličtina má jiný způsob stupňování a zdrobňování než my
    - "too light" je jasně "příliš/moc světlo"
    - "far too light" je stupňování "nepříjemně moc světlo", "strašně moc světlo" ... atd.
    Občas lze použít naše "zdaleka". Zde samozřejmě se "zdaleka" nehodí.
    Podobné je "very" - "very first" skutečně úplně první, "very best" ten vážně nejlepší, "very fine" - nejjemnější, nejvybranější... atd.
    Pomohlo?
  • Patolozka
    Level 1

Uff, to si budu muset oživit... Sice mám státnici, ale už je to 9 let. Tahle slova mi někdy dělají problém. Děkuji:-)