Mám problém. V prostřed kapitoly nakazuje Temný pán: "You will collect for me the dark creatures of the world..." ... a na konci si Severus povzdechne: "I'm collecting Gryffindors."
Logický překlad první věty je: „Shromáždíte pro mne temná svoření světa..." (případně "Vyhledáte...) ...kdežto druhé třeba: "Dělám si soukromou sbírku nebelvírů."
Jenže tím se zcela ztrácí vtip! :evil: Máte někdo nápad, jak to přeložit jinak - nejlépe s použitím totožného slova, aby ten vtípek došel i čtenářům překladu, co nečetli originál...? Díky předem!
Pekný vtip. Myslíš, že to niekomu dôjde, aj keby si našla rovnaké slovo? Myslím, či si to všimnú? Odporúčam upozorniť v poznámke pod čiarou. Jacomo má vo zvyku robiť také tie poznámky k prekladu, toto by sa tam šiklo. Minimálne to ocenia iní prekladatelia.
Len nápad: tú druhú vetu nemôžeš dať nejako: ja si už zhromažďujem vlastnú zbierku... ja už si zhromažďujem svojich vlastných nebelvírčanov.
Hm, len poznámočka. Ja som tie vety pochopila trochu inak. Vo význame: - Zožeňte mi temné stvorenia sveta. - Ja zoženiem chrabromilčanov (akože tie temné stvorenia).