• Súhlasy k prekladom Watermelonsmellinfellon

Žiadosť poslaná 3.8.2026Hi Watermelonsmellinfellon! I'm writing on behalf of hpkizi.sk/hpfanfiction.cz, a Czech/Slova...

Jimmi pred: 2 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Treba napísať komentár pod poslednú kapitolu pred tými zablokovanými, potom ťa systém pustí ďalej.

solace pred: 3 týžd.
  • Chyby na stránke Nelze otevřít kapitolu

Ahoj, citam fallout, jsem registrovaná a u kapitoly 19-22 mi háže: Bohužiaľ, nemáte prečítanú (okomentovanú) predchád...

Misa pred: 3 týžd.
  • Hľadám poviedku Hledám povídky

Luci.e.n mala v pláne preložiť "Pet Project", ale ten oznam je starý už šesť rokov.Neviem o tom, že by tú kapitolovku...

solace pred: 2 mes.

Ahoj, nebyl Pet project i přeložený?

fido pred: 2 mes.
  • Trochu nostalgie harrypotter.cz 2005

Měl i úžasné fórko, které možná i někde dohledám archivované (bylo na potterweb.cz - který byl v podstatě web, co nav...

Blanch pred: 2 mes.

Hm, v tom čase som asi kúpila synovi prvé dva diely a ostali nepovšimnuté až do 2008... Ďakujem za upozornenie, nevi...

Jimmi pred: 3 mes.

2005 dokonce ještě není start, já jsem se na tomto webu registrovala nějak v lednu 2003 a hned jsem na něm vydávala s...

Blanch pred: 3 mes.
  • Dramione From Wiltshire, With Love

Osobně jsem příběh nečetla, jelikož nemám tak dobrou znalost angličtiny, ale přimluvila bych se též na překlad. Četla...

Dracomila1234 pred: 3 mes.

AI nie je dobrá na vyhľadávanie fanfiction poviedok. Často si vymýšľa, napríklad k správnemu názvu priradí nesprávneh...

solace pred: 4 mes.
Diskusné fórum
  • JSark
    Level 6
    príspevkov: 59
    Členom od: pred: 17 rok.

Nemá niekto nápad, ako by sa dalo preložiť slovo "transplacement"?

Aby som to uviedla do kontextu:

1. nemá to nič spoločné s fanfic prekladmi, tak sa ospravedlňujem, že to sem hádžem.

2. je to jeden zo spôsobov, akým politológ Samuel Huntington pomenováva zmeny politického režimu z jedného na iný (väčšinou z nedemokratického na demokratický)
    a) transformation - prerod
    b) replacement - výmena
    c) transplacement - premena

3. preklad som normálne čerpala z oficiálneho českého prekladu jeho knihy, ale môjmu školiteľovi sa tento preklad nepáči, jeho slovami: "„premeny“ sa mi nezdá ako vhodný preklad, treba porozmýšľať, transplacement je niečo ako presadenie jedného do druhého." Čo teda skutočne znie, že?

4. ešte som našla iný preklad v knihe iného autora (ktorý písal predtým, ako Huntingtona preložili do češtiny), ale to tiež príliš nezodpovedá školiteľovej výhrade. frown
    a) transformation - transformácia
    b) replacement - nahradenie
    c) transplacement - dohodnutý prechod

Prosím prosím, smutne koukám. :oops:
  • Level 1
    príspevkov: 16
    Členom od:

co tak konverzia alebo obrat alebo prenos ? nic ine ma nenapada...
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32
    Členom od: pred: 18 rok.
    so jún.11.2011 - 14:21  
    Napadá mě přebudování, přestavba
    nebo se přikláním k přenosu

Pomohlo by znát přesný popis toho jevu...
  • JSark
    Level 6

1. prerody (transformation), v ktorých reformné krídlo starej elity prevažuje nad opozíciou a iniciuje zmeny režimu. Kľúčovou podmienkou úspechu je ochota opozície podieľať sa na procese aj ako slabší partner.
    2. výmeny (replacement) nastávajú v situáciách, keď sú reformátori vo vláde slabí, alebo neexistujú, prevažujú zástancovia starých poriadkov, zatiaľ čo opozícia postupne získava na sile. Výmeny prechádzajú tromi fázami: zápas o pád režimu, pád režimu a spor o povahu nového režimu medzi bývalými opozičnými skupinami.
    3. premeny (transplacement) vznikajú spojením dvoch predchádzajúcich typov a prichádza k nim, keď majú v opozícii umiernení prevahu nad radikálmi a vo vláde reformátori nad zástancami starých poriadkov. Medzi vládou a opozíciou musí byť nastolená rovnováha moci, keď ani jedna zo strán nedokáže poraziť tú druhú a obe vzájomne uznajú svoju legitimitu. V takom prípade prichádza medzi umiernenými a reformátormi k dohodám, pre ktoré je typická výmena záruk, napríklad ak vláda zaručí vypísanie volieb, či opozícia nestíhanie príslušníkov bývalého režimu.

Ono ten druhý alternatívny preklad, dohodnutý prechod, vychádza práve z popisu toho javu, len si nie som istá, či mi to školiteľ zožerie. V stredu idem na stretnutie, tak by som rada mala nejaké návrhy, aby nebrblal. Díky moc za všetky návrhy.
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32

Na základě popisu bych dala přestavbu - je to pomalejší, postupný proces, na kterém se podílejí všichni. Podle mě to ten stav vyjadřuje mnohem lépe než přeměna - u ní vůbec není jasné, že se vychází ze základů, že se nejedná o náhlou změnu politického systému
    Dohodnutý přechod by také šel, určitě, popisuje to hezky.
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966

JSark, netuším čo to prekladáš, ale našla som toto:

Na základě těchto tří vztahů pak Huntington modeluje tři obecné typy přechodu k demokracii, kterými jsou: transformace (transformation), nahrazení (replacement) a přesun (transplacement).

http://is.muni.cz/th/182045/fss_b/Prechod_k_demkoracii_v_Jizni_Koreji.pdf

Hľadala som slovo elit, je to asi na 11 strane.
  • JSark
    Level 6

Ha, vidíš, zabudla som googliť. :evil: Nevadí, všetkým strašne ďakujem za návrhy, zoradím si ich a v stredu predhodím vlkom... :twisted: ... nie že by bol môj drahúšik-drakúšik školiteľ vlk, on je celkom fajn. Len dúfam, že kým dopíšem, tak nedostane rakovinu pľúc, lebo hulí ako cementárka. :roll: