SS se nechápavě ohlédl po začarovaném rámu: "Není na sníh trochu brzy?" :twisted: Aby nám to čtenáři vůbec pochopili... A máš pravdu, jsme naprosté magorky, šílenky... a tak vůbec! :lol:
Holky, ještěže vás máme, to nemá chybu. Teda, vaše střevo mít... Když si to po sobě čtu, tak mně vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Připadám si jak pitomec.
Janka, nešil, překládáš hezky! Když děláš 20stránkovou kapitolu, těžko si budeš celý večer hrát s jedním odstavcem... Notabene, není každý takový schizofrenik, aby se u formulace překladu hádal sám se sebou - a po případě ještě s nepřítomnou betou...
PS: ty krize se vstáváním vlasů na hlavě mají asi všichni. Já po sobě zásadně nic zveřejněného nečtu (maximálně odkontroluju 'špeky', s nimiž jsem si obzvláště vyhrála).
Děvčata jste jedničky :lol: já jsem nad tím odstavcem dumala celý den a nenapadlo mě nic, protože jsem pořád myslela jen na Notta. To sněžení je opravdu geniální... :oops:
Janko, zcela upřímně (od toho si mě tu drží...): překládáš dobře Ale ještě ne skvěle - využiju tohohle prostoru k pár poznámkám, pokud dovolíš :oops: Jen pro jistotu - tohle nemá s žádnou kritikou nic společného, jsem za tebe vážně vděčná a chci pomoct... což nepůjde když budu mlčet.
- takovéhle slovní hříčky jsou zapeklité potvory. Neboj se je nechávat v originále. Vážně. Většinou s nima hnu sama, doufám, že nebudu muset svolávat poplach moc často
- kvalita překladu u tebe dost kolísá - v jednu chvíli není co opravovat, v druhé přepisuju větu za větou. Těžko říct, čím to je... Ale malá rada - nepokračuj dál, dokud se ti předchozí věta nebude líbit. Když si nejseš jistá významem, zkus tohle: http://www.thefreedictionary.com tamnější sekce idiomů nemá obdoby. Když pořád nevíš, nech ji v originále, v pohodě. Hlavně nepoužívej přístup: ,teď nevím, zatím takhle, pak se k tomu vrátím.' Nikdo se k tomu nikdy nevrátil. Vážně.
- kdybys měla jakýkoli dotaz, neboj se mi napsat na PM. Jasně, vzhledem ke škole a práci, zprávu objevím nejdřív za den, čili v době, kdy už odpověď budeš beztak znát, ale... hmm 8O Logická chyba. Budu ji ignorovat a doufat, že zmizí.
- zatím jsem kontrolovala překlady většinou tak rok staré (čím to asi bude...), psát a zveřejňovat poznámky mi proto přišlo bezpředmětný. Od příští (nebo od druhé půlky téhle, pokud chceš) kapitoly se vrátím k někdejší praxi zveřejňování a pokud možno i vysvětlování špatně pochopeného textu... Čili prozatím
P.S. Jo, taky mám fóbii z opětovného čtení svých překladů... Asi psychická záležitost, trauma z hodin gramatiky... :twisted: No, má čj beta už to brzo pozná na vlastní kůži...
Ahojky Terso, díky moc za podnětný mail. Dobře překládám? :oops: Byla jsem moc ráda za tu další větu, která přišla hned v zápětí... Protože někdy se s tím dost peru. Někdy i vyhraji. :wink: Ke kvalitě. Do teď to záleželo i na tom, jak se mi podařil urvat doma počítač, ale konečně jsem si pořídila noťas, takže tato výmluva odpadá. Prakticky to většinou vypadalo tak, že jsem dopřekládala, bleskově to proletěla a okamžitě to posílala. Zkusím to napravit a pořádně si to po sobě přečíst, než kapitolu pošlu dál. Další slovník Už teď jsem obklopena několika. Jen nevím, jestli mi kterýkoli z nich pomůže se slovními hříčkami. Já si jich totiž nevšimnu, jsem vůči nim slepá, jak krtek (čeho sis asi už všimla). Pokud tě kdykoli napadne nějaká připomínka, pošli ji. Uvítám všecko. Ještě jsem si vzpomněla, že kdysi jsi měla připomínku, že v hovorové řeči mluví moc spisovně. To bude asi oblastí, kde žiji - na Moravě, na Slovácku - já se spíš hlídám, abych nepsala v nářečí, aby nám pak Harry nechodil rožnout, nekonzumoval oharky, nesedal na legátku apod. a tak to pak dopadá
Janka, Tersa by sa dala vyvážiť zlatom. Hlavne by som chcela mať jej schopnosť povedať čo si o preklade myslím, ale nemôžem, pretože u mňa je to len pocitom, u nej argumentami a skúsenosťami. Moc sa teším, keď tu zase začne zverejňovať svoje pripomienky, boli moc nápomocné. Viem, ako sa cítiš. Až príliš dobre. Ale keby som si mala z každého nevydareného prekladu robiť ťažkú hlavu, už by som to dávno vzdala. Spočiatku to tak bolo, trápila som sa nad tým, ale potom som zistila, že realita a spätná väzba nestoja za to, pretože ľudia sú fakt nevďační a občas totálne slepí, keď pochvália niekoho, kto to preloží s prekladačom a je to jasne vidieť. Takže teraz síce nesprávny preklad zamrzí, ale stále viem, že som odviedla svoje maximum a ak som sa pomýlila, nech ma niekto poučí. Preto je také úžasné, že máš Tersu, ale prekladáš náročný text... Jednoducho som chcela povedať, že sa nedaj odradiť. Každý robí chyby a podstatné je sa z nich poučiť. Hoci niektorých sa len ťažko zbavujeme (furt prevraciam oči a nie očami, ale pri kontrole si to už všimnem ) Mimochodom, ja teraz "bežím" na dvojjazyčnom texte od Jacomo (konečne nový štýl prekladu Dramione) a len otváram oči a učím sa.
Na tie idiomy existuje skvelý slovník, ktorý sa dá stiahnuť tu: http://www.best4you.sk/lingea-lexicon-t69238.html Pozor, vydrží len mesiac a musíš tam slovo naťukať, ale zatiaľ je to to najlepšie, čo som našla. Odkedy ho mám, hľadám na nete fakt minimálne. Skôr len nájsť správny slovenský výraz k tomu českému.