Arisen One = "Ten-ktorý-vyvstal/povstal", no potom ma napadlo, že by to teoretick..." />

Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

• Morgana
    Level 1
    príspevkov: 79
    Členom od: pred: 14 rok.

Lámem si s týmto výrazom hlavu už poriadne dlho. Najprv som rozmýšľala, že by som to preložila tak podobne, ako prezývali Voldyho -> "Ten-ktorého-netreba-menovať" -> Arisen One = "Ten-ktorý-vyvstal/povstal", no potom ma napadlo, že by to teoreticky mohol byť jednoducho aj "Vodca"...
    Nápady? :wink:
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

...také by to mohl být "povstalec", tj. ten, který povstal... jinak mě nic nenapadá... "vzkříšenec" se nehodí, "buditel" je hrozně spojené s 'národní' (i když by to byl jinak pěkný výraz), "rozněcovač" je spíš věc než člověk... a "vstavač" je koneckonců kytka... :o ...hm, a takový "vstalec" by měl historizující příchuť, ale je nevyslovitelný
  • tigy
    Level 1
    príspevkov: 25
    Členom od: pred: 15 rok.

Mňa napadlo Povstanuvší...ale je to dosť krkolomné...
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Páči sa mi: Ten Ktorý Povstal (teda podľa deja, pretože skôr by malo byť vyvstal)
    Kukla som ešte do slovníka, jeden z významov je Uzrel svetlo sveta (Ten Ktorý Uzrel Svetlo Sveta) Pridlhé, že?
    Tak mi to nedalo a synonymá pre vyvstal sú: objavil sa, dokvitol, ten, ktorý sa ohlásil...

Nie je to v súvislosti s povstať? (ako povstalec, že sa vzbúril?) To by ešte mohlo byť rebelant, burič, vzbúrenec.

Len pre inšpiráciu grin grin
  • Morgana
    Level 1
    príspevkov: 79
    Členom od: pred: 14 rok.

:D mne je jasny vyznam slova, len som hladala najvhodnejsi ,pracovny nazov, tejto diabolskej osobnosti, nieco tajomne a zle, no nic z toho u mna take pocity nevyvolava frown damn, proste je to Arisen One grin ale asi to bude teda Ten-ktory-povstal, aj ked je to dlhe a ma to byt listovy (odkazovy) pseudonym. chcela som sa opytat aj po okoli, ako by sa nazyval clovek na cele tichej, negativnej a nicitejskej vzbury, ale na to je proste len slova "vodca" a "rebel", pricom rebel sa vonkoncom nehodi, lebo je to len pokracovatel Voldemortovej prace (ako sa zda)....desperate!!! grin
  • Elza
    Level 3

Myslím, že nejvhodnější vyjádření hledáme všichni... :lol:
    Buřič, rebel, kápo, šéf, padre, bídník, babinský, lotr, grázl... chtělo by to asi kouknout trochu do "podzemního" slangu. :roll: Horší je, že všechny nabízené varianty překladu mají lehce bahnitou příchuť, "Arisen" je zvukově nádherné slovo. Zvukově by se mu podobalo maximálně "Tenhajz(e)l".
    :lol: :lol:
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Už skôr len na odľahčenie:

Mne by sa páčilo "Zázrivec" grin Ešte Rozpútavač

Keby to malo by v kladnom význame a humorne ladené, tak Féničiak (Fénix sa vždy zdvíha z popola, nie?

Ešte máme odbojca (to nie je odbojár) grin
  • Elza
    Level 3

:lol: :lol: :lol: Jasně, zbojník!