Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

• Dominika.Del
    Level 1
    príspevkov: 20
    Členom od: pred: 16 rok.

1.I love Christmas Eve – pregnant or not, I am determined that I will enjoy it. Today is not the day that I am going to tell Mum because let’s face it, I have seven months to do that. There’s no point in ruining Christmas. Anyway, this could be my last Christmas (as the chances of Mum killing me are very high) so I might as well make the most of it.
    - napadly mě dvě možnosti - a tak bych je mohla udělat i nejlepšími.
    - a tak bych z nich mohla vytěžit co nejvíc.

2. I find that boys are very hard to shop for, so Hugo helped me in picking out a jumper for Louis – I doubt he’ll appreciate it as we all get jumpers from Nana Molly every year anyway.
    - pochybuji, že ním bude nadšený tak, jako my všichni, když každý rok dostaneme svetry od babičky Molly.

3.James is not the intellectual reading type – he’s more into practical jokes. But he has everything that Weasleys’ Wizard Wheezes ever sold and they can easily outstrip Zonko’s any day.
    - je daleko praktičtější/vynalézavější (?) v žertech. Ale má už všechno co Kratochvilné Kouzelnické Kejkle kdy nabízely a které předčí Taškáře každý den.

4. Wotcher Rosie! How are you?
    - je to slangový výraz pro Jak je? , ale věta: Jak je Rosie! Jak se máš? - mi připadá opravdu blbě. Bude v pořádku, když použiju jen nějaký obyčejná pozdrav, např. ahoj ?

5.We break apart and I only now notice that I’m welling up.
    - něco jako , že jsem silně rozrušená, nebo něco v tom smyslu?

6.She looks at me sceptically. She’s way too sharp for her own good – she knows there’s something up with me. I notice, however, that there’s a hint of despair in her greeny-brown eyes so I take the opportunity to turn the attention away from my problems.
    - ?????
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

1.I love Christmas Eve – pregnant or not, I am determined that I will enjoy it. Today is not the day that I am going to tell Mum because let’s face it, I have seven months to do that. There’s no point in ruining Christmas. Anyway, this could be my last Christmas (as the chances of Mum killing me are very high) so I might as well make the most of it.
    - napadly mě dvě možnosti - a tak bych je mohla udělat i nejlepšími.
    - a tak bych z nich mohla vytěžit co nejvíc.

a41d2ac83e
    To druhé alebo ma napadlo:
    takže by som sa z nich mohla vyťažiť maximum.
    takže by som sa mohla postarať, aby stáli za to.
  • Jimmi
    Main Admin

2. I find that boys are very hard to shop for, so Hugo helped me in picking out a jumper for Louis – I doubt he’ll appreciate it as we all get jumpers from Nana Molly every year anyway.
    - pochybuji, že ním bude nadšený tak, jako my všichni, když každý rok dostaneme svetry od babičky Molly.

30e8c64fa4

Ja by som z toho spravila toto, ale je to skoro to isté:
    pochybujem, že ho ocení, pretože všetci každý rok dostávame od babičky Molly svetre.
  • Jimmi
    Main Admin

4. Wotcher Rosie! How are you?
    - je to slangový výraz pro Jak je? , ale věta: Jak je Rosie! Jak se máš? - mi připadá opravdu blbě. Bude v pořádku, když použiju jen nějaký obyčejná pozdrav, např. ahoj ?

f1518b861b

Slang for "What's up" and "What are you up to"
    What are you up to = What are you doing now.

ale je to aj pozdrav:A greeting between friends, used mainly in London.

Sranda, našla som:
    Not used at all in day-to-day English in London.
    Harry Potter and the Order of the Phoenix is perhaps the only example of "wotcher" being used.

Kuknem ti doma v slangovom slovníku. Mne to pripomenulo: "Varúj, Roxy, ako sa máš?" Pozdrav pltníkov.

Sorry, šibe mi, sme u zákazníka a od rána som neurobila ani čiarku a čakám na kolegu. Tak zabíjam čas. Ešte ti kuknem doma v papierovom slovníku grin (alebo skôr zareaguje Elza)
  • Jimmi
    Main Admin

5.We break apart and I only now notice that I’m welling up.
    - něco jako , že jsem silně rozrušená, nebo něco v tom smyslu?

8f9c6b3d06

Nie je to niečo, ako že tučnie, rastie jej brucho - keď je tehotná. Netuším, len podľa tohto:
    well up → mohutnieť
    well up → silnieť
    well up → stúpnuť
  • Dominika.Del
    Level 1

Zatím díky. Větu s wotcher asi dám pouze jako Jak se vede?, takže by se význam věty neměl vůbec změnit. Už jen toto: She’s way too sharp for her own good a budu moct odeslat Ele, která mi opraví češtinu. Našla jsem si ji v komentářích, kde mi něco opravila. No a za chvíli budu mít dopřekládanou i 4.kapitolu, takže se ti za chvíli asi objeví další dotazy grin
  • Jimmi
    Main Admin

Už som doma, pozrela som ti ten wotcher v slangovom slovníku (papierovom), možno to použiješ:

čaues, nazdárek, těbúh, zdravíčko (neviem napísať to vaše u)
  • Jimmi
    Main Admin

6.She looks at me sceptically. She’s way too sharp for her own good – she knows there’s something up with me. I notice, however, that there’s a hint of despair in her greeny-brown eyes so I take the opportunity to turn the attention away from my problems.
    - ?????

5a183623f7

Našla som tam aj to sharp (píšem všetko, vyber si)

sharp - adj. elegantní, stylový, šik (o oblečení)
    n. 1. podrazník, podvodník, šejdíř
    2. (hovor) podfuj, podraz, křivárna
    v. podfouknout, podrazit, (za)švindlovat

- be as sharp as a needle/tack - být prohnaný/mazaný/chytrý jako liška, mít za ušima

Len by som si tipla, že - je príliš bystrá pre svoje vlastné dobro. Niečo také.
  • Dominika.Del
    Level 1

Děkuji smile ů s kroužkem je uprostřed slova, ú s čárkou je na začátku slova, kdyby jsi to chtěla vědět grin
  • Jimmi
    Main Admin

Dík, ja ho len neviem napísať na klávesnici. Vo worde to ešte vložím ako nejaký znak, ale tu... ako na potvoru si v žiadnom texte nemala, inak by som ho skopírovala. :lol: