Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

"slovníček" k překladu 12. kapitoly. Nápady a komentáře vítány. shades

in the afterlife
    'tam u nich', v záhrobí, v post životě ... má někdo lepší nápad?

Quality Quidditch Supplies
    Prvotřídní potřeby pro famfrpál ... tak je to tuším v kánonu

Being an adult sucks raw eggs.
    Dospělý ... ! Vrabec učí orla lítat, co? ... „suck eggs = vejce poučuje slepici“ Nicméně si nemyslím, že by o sobě Draco mluvil jako o slepici, tak jsem zvolila jiného ptáka.

Dear John letter, basically.
    Balíček s kopačkami - v podstatě.

Fiery Gems
    Kouzelné klenoty ...Někde v Roku se o tomhle obchodě Dr + Ha bavili, ale nemůžu to najít, tak jsem to přeložila znovu - zřejmě jinak.
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32
    Členom od: pred: 18 rok.

Kvízy smile To mám ráda.

Ke věcem, co se vztahujou k Roku nemám co říct – mám mizernou pamět a jsem líná to hledat... Ale zní to dobře, nechala bych to tak.

Balíček s kopačkami je bezchyby.

Afterlife většinou překládám jako posmrtný život – líbí se mi jak to zní.

Being an adult sucks raw eggs... Tvá verze je v češtině rozhodně lepší. Vzpomněla jsem si na podobné rčení ze Zaklínače – Neuč dědka chrchlat. Ale to by Draco řekl jen stěží, takže... nevšímej si mě smile
  • Elza
    Level 3

fantail block
    vějířový kryt ... název kouzla

---------------------------------
    ad afterlife: posmrtný život je hrozně dlouhé. A záhrobí morbidní. Měla jsem dodat i původní větu, činím tak. Slovosled teď vypadá divně, ale v kontextu je takhle dobře.
    Black has seen Weasley in the afterlife, has he?
    Black viděl Weasleyho tam u nich, že?

... tohle je vůbec zapeklitý odstavec
    Harry learned something new about his father, then. Gob smacked wasn't a good look for him. Not at all.
    Načež se Harry o svém otci dozvěděl něco nového. Být zaskočen pro něj nebylo dobrou vyhlídkou. Ani trochu ne.
    ...předpokládám, že SS byl zahlcen (a zaskočen) informacemi a také že se nejedná o frázi looking for (hledat), ale skutečně spíše o „vyhlídku“. Jen nevím, jestli pro něj nebo na něj... (vypadal špatně?!?) Rozhodně to v čestině zní divně - no, ona si s tím Betička poradí, že? :o

... Kapitola je přeložená z více než 3/4, snad už to konečně dokopu.
    ---------------------------------
    Hm, tak ne... frown Narazila jsem na hříčku, se kterou si budu muset pohrát. První nástřel:
    Besides, what a fucking bitch really did sound remarkably like what a lucky witch.
    And at Hogwarts, "witch" was hardly an insult.

Mimoto, ‚to je děsná kráva‘ opravdu zní jako ‚zde je pěkná tráva‘.
    A ‚tráva‘ není sprostým slovem ani v Bradavicích.
  • Janka
    Level 1
    príspevkov: 25

Harry learned something new about his father, then. Gob smacked wasn't a good look for him.

Asi bych to přeložila takto:

Tehdy se Harry naučil o svém otci něco nového. To, co jeho huba vyplivla, pro něj nevypadalo dobře.

Zkoušela jsem přijít na něco, co by to trošku zkrátilo, ale nějak mi to nespíná.
    Celé jsem to pochopila, jako že se Harry trochu bojí toho, jak bude Snape na předchozí odstavec reagovat.

Jinak vějířový kryt mi přijde celkem v pořádku, možná místo krytu bych použila štít.

Zjistila jsem jaké jsem trdlo, že se kolikrát trápím nad nějakým slovosledem, když se můžu zeptat tady. Asi to brzy začnu praktikovat, když už ani 'luští celá rodina' nepomůže. grin
  • Elza
    Level 3

Besides, what a fucking bitch really did sound remarkably like what a lucky witch.
    And at Hogwarts, "witch" was hardly an insult.

Mimoto, ‚to je děsná kráva‘ opravdu zní jako ‚zde je pěkná tráva‘.
    A ‚tráva‘ není sprostým slovem ani v Bradavicích.

7d2800517f="Elza"

Další varianty:
    děsný puch - smělý duch
    mrcho zhyň - jen se čiň
    rázná příšera - krásná pověra

...představivost mi hyne, pomooc!

Ters, Janka - díky, zlatka!
    ...s tím "vyplivnutým chuchvalcem" to ještě promyslím - pořád jsem to nebyla štot pochopit... :oops:
  • Janka
    Level 1

Ještě mne napadlo
    děsná mrcha - šťastná blecha
    podělané svině - smělá harpyje (čož by mohla být urážka, dokonce i v Bradavicích shades

Na oplátku, jak byste přeložili
    why you fobbed me off
    proš jsi mně odpoutal
    výraz pro fob jsem našla jedině jako přívěšek

Nad tím zrovna trčím já 8O
  • Elza
    Level 3
    ne aug.09.2009 - 12:47  
    ...v nočním šeru mne napadlo:
    mám tě u prdele - ptám se učitele ...popřípadě "něžnější verzi" u prdelky - učitelky tongue

to Janka:
    fob off
    - podstrčit (padělek, tajně); nevšimnout si; nevšímat si; odmítnout; zamítnout
    ... potřebovala bych znát kontext k přesnějšímu překladu

Mimochodem, divila jsem se, proč mi odsud nechodí upozornění na odpověď, než mi došlo, že to gmail požírá jako spam... :oops:
    ----------------
    Už to mám!!! :lol:

Gob smacked wasn't a good look for him. To, co jeho huba vyplivla, pro něj nevypadalo dobře.

d5dfcb3658="Janka"
    Nerad se poslouchal cizí slinty.
    Díky za pomoc!
  • Tersa
    Level 1
    príspevkov: 32
    Členom od: pred: 18 rok.

Být trochu méně líná a podívat se sem večer, ušetřila bych vás aspoň trochy luštění:

Harry learned something new about his father, then. Gob smacked wasn't a good look for him. Not at all.

Tehdy se Harry o svém otci dozvěděl něco nového. Šokovaný výraz mu opravdu neslušel. Ani trochu.

Kontext: Harry Snapeovi řekl něco nového a očividně se přitom trefil do černého.

Za a good look žádnou frázi nehledejte, díky členu je význam doslovný.
    Gob smacked ... doslova se pomalu ani přeložit nedá, ale pokud máte v češtině něco... ilustrativnějšího, sem s tím tongue
  • Elza
    Level 3

Díky Terso! - Tak se potvrdilo mé původní podezření, že vypadal špatně. Říkala jsem si, že to jediné dává smysl, tj. to jediné o něm Harry předem nevěděl.
  • Janka
    Level 1

Díky, myslím, že to je to, co jsem hledala.