@Dobby Díky. Povedala by som ti, že s webnode je to rovnaké riziko, ale alternatíva asi nie je. Vlastné stránky (ako vo vlastnej správe) je ešte horšia nočná mora. Založila som ti tému, kľudne tam daj názov a odkaz, že dokonečné. Ak sú niektoré v stiahnutiach a nahodíš ich, treba upozorniť v komente pod tým. Zmením odkaz. Veľkú výdrž pri nahadzovaní.
lucy1988 ahoj tu Dobby, poviedky su v bezpeci u mna, len riesim kam ich presuniem, kedze webgarden vypli. Daj mi trochu cas, aby som to vyriesila a nasledne dam vediet, kde ich najdes.
Prosím prosím, máte někdo link na stránky, kde je Vanity od Wartcap? Prohledávala jsem Ostružinku a tam jsou jen 3 kapitoly. Nebo nemáte ji, prosím, v pdf na poslání? Dík.
Jinak pokud si někdo založí na AO3 účet a pošle mi přístupová hesla k němu, jsem ochotná po večerech nahrát obsah sama. Už jsem to takhle udělala za Adelaine a TruTru. Ty jsou mi ale blízké. Chápu, že každý mi přístupová hesla svěřit nechce. Ovšem bez nich to nejde, no.
Ještě stojí za zmínku. Normálně na AO3 může fanfikci nahrát jen autor fanfikce nebo autor daného překladu (s povolením předpokládám), nicméně s povolením správce archívu se lze zapojit do akce Open Doors a přesunout celý archív. Je to teda na dlouhé lokte, s bedrníkou takhle už měsíce "přesunujeme" Elysejský klíč a pořád nejsou všechny formality vyřešeny. Oni totiž podniknou kroky, aby autory všech fanfikcí kontaktovali a autoři proti tomu mohou protestovat, ale pokud se neozvou, předpokládá se jejich souhlas.
Normálne mená neprekladám, ale v jednej poviedke musím, takže s pána Hand (a jeho rôznych variácii) som spravila pána Rukatého, následne Pán Rukavička a Rukatec (keď bol škaredý).
Lenže potom by sa zišli preložiť ostatné mená: pani Lawrenceová profesor Cummings major Appleton manželka Marjorie Marilyn Wardová so svojím bratom Noahom... Oproti nim je Harold Rukatý
Má to byť vtipná poviedka, takže medze sa nekladú.
Inak, ako spraviť s Granger podstatné meno, dokonca meno vlastné. Jediné, čo ma napadlo je Grangerka Malfoyová. Ale uvítam čokoľvek. (Dcéru pomenovala Granger).
Hand - Ručka, Rucký, Rukavička, Pažout (od 'paže') White - Běloušek paní Lawrence - law-ren (právo-ledvina), ale jméno je latinské... Hm... Papoušková (? dle výslovnosti ló-rrens) Cummings - kmín Kmínek, Kořenský Appleton - Jablonský, Jadrný, Jadrníček Marjorie - Marjánka, Máří Marilyn Wardová so svojím bratom Noahom... - Maruška, Marie Strážnická, Noah je u nás starozákonní Noe
Rada: najdi si telefonní seznam a chvilku si jím listuj.
Vieš, že ma to napadlo? Len som v práci. Skúšala som na nete, tam musíš zadať celé meno, nielen začiatok. Major Jablonský znie dobre. Doma budem niekde vyhrabať staré zoznamy, nemáme pevnú linku, ale snáď sa do zberu nedali.
Díky moc.
A teraz si nadávam, prečo som z Matthewa nespravila Mateja (v inej poviedke). Skloňovanie dáva zabrať.
Vybavilo sa mi: "Pažoute!" (Román pro ženy). To je do slovenčiny nepreložiteľné.
Á ještě Granger... česky šafář, sedlák... Hm. Takže selka - to tak se dcera asi nazvat nedá. :wink: To by musela být Sélie... Takže zbývá asi původní "Granger Malfoyová". Proč ne. Však byli taky "džindžr a fred" nebo jak se ten film jmenoval. A tím 'zázvorem' byla mladá žena. Jinak by to asi nebylo poznat, co tím jménem mínili. Škoda, že tu nemám knihu o původu jmen - někam jsem ji při stěhování založila. :oops:
Tak se podívej na stránky statistického úřadu, třeba: http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/index.html nebo lépe http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d
určitě se někde dá najít i kompletní seznam (když jsme vybírali jméno pro druhého syna, tak jsem našla i celý seznam všech křestních jmen daných novorozencům v předchozím roce - tabulka v excelu). U příjmení to někde budou mít také. Tihle statistici nevědí, kdy přestat... :wink:
Pointa je, že Malfoy jej tak hovorí celú poviedku (you are girl named Granger, you are my Granger) a ona potom nazve tak svoju dcéru.
Pôvodná prekladateľka z toho spravila Grangerová Malfoyová, čo som šla do vývrtky. Ešte som sa tam nedostala, ale keďže neboli svoji, tak neviem, či to dokonca nebolo Granger Granger. (teda Grangerová Grangerová). Grangerka sa mi páči, manžel mi občas hovorí Mičečka. Tiež skracuje priezvisko. Keďže to končí na a, krásne sa to skloňuje. Do kelu aj s bláznivou Grangerkou!
Asi tak. A začínam to používať veľmi striedmo aj v iných poviedkach, keď má Draco hravú náladu.
Práve som si uvedomila, že dcére v škole hovorí jedna učiteľka tiež Mičečka.
Ále proč né. U nás by to byla spíš "Grangerovka" než "Grangerka". Škoda, že ji Medek nepřeložil jako "Sedláčkovou", s tím už by se dalo pracovat!
Přemýšlím, že kamarád příjemním Fiala se řekne po našemu "Figi", Kratochvíl "Kráťa", Tintěra "Cinci"... Jakpak by se řekl Granger. "Grenčí"? Možná spíš "Gréňa". Šlemrová totiž byla "Šléma".