@Dobby Díky. Povedala by som ti, že s webnode je to rovnaké riziko, ale alternatíva asi nie je. Vlastné stránky (ako vo vlastnej správe) je ešte horšia nočná mora. Založila som ti tému, kľudne tam daj názov a odkaz, že dokonečné. Ak sú niektoré v stiahnutiach a nahodíš ich, treba upozorniť v komente pod tým. Zmením odkaz. Veľkú výdrž pri nahadzovaní.
lucy1988 ahoj tu Dobby, poviedky su v bezpeci u mna, len riesim kam ich presuniem, kedze webgarden vypli. Daj mi trochu cas, aby som to vyriesila a nasledne dam vediet, kde ich najdes.
Prosím prosím, máte někdo link na stránky, kde je Vanity od Wartcap? Prohledávala jsem Ostružinku a tam jsou jen 3 kapitoly. Nebo nemáte ji, prosím, v pdf na poslání? Dík.
Jinak pokud si někdo založí na AO3 účet a pošle mi přístupová hesla k němu, jsem ochotná po večerech nahrát obsah sama. Už jsem to takhle udělala za Adelaine a TruTru. Ty jsou mi ale blízké. Chápu, že každý mi přístupová hesla svěřit nechce. Ovšem bez nich to nejde, no.
Ještě stojí za zmínku. Normálně na AO3 může fanfikci nahrát jen autor fanfikce nebo autor daného překladu (s povolením předpokládám), nicméně s povolením správce archívu se lze zapojit do akce Open Doors a přesunout celý archív. Je to teda na dlouhé lokte, s bedrníkou takhle už měsíce "přesunujeme" Elysejský klíč a pořád nejsou všechny formality vyřešeny. Oni totiž podniknou kroky, aby autory všech fanfikcí kontaktovali a autoři proti tomu mohou protestovat, ale pokud se neozvou, předpokládá se jejich souhlas.
Dafné je vcelku fajn, já se s ní zatím nepotkala. Měla jsem dojem, že byla v devítce, ale při zběžném prolétnutí, jsem ji nenašla, ale těch chyb, těch tam bylo dost. :oops:
Ještě že máme Brumbála... Jinak ano, Dumbledorea, Dumbledoreovi... I při skloňování musí být na první pohled patrné původní jméno - zvlášť u cizích jmen je výslovnost odvozená od jejich "celé" podoby, pokud změníš koncovku, tak bys mohla narušit výslovnost předchozí slabiky popř. celého slova/jména. I proto se jména překládají (koukni na mapu, co všechno jsme v historii dokázali přeložit - a některé české názvy cizích měst na první pohled s dnešním místním názvem vůbec nesouvisejí - byly přeloženy před staletími a oba názvy se dále vyvíjely nezávisle na sobě). Venezia - Benátky... A co teprve Bible - tam se generace před námi vyřádily dokonale: třeba král Šalamoun... To jsou překlady!
A jak jsi psala, že úhlavní trio má jména nepřeložená: u všech tří není výrazný rozdíl mezi psanou formou a výslovností - no, Harry je příliš profláklý, Ron může být klidně i česky (Ronald se používá a zkracuje na Ron i u nás) a Hermiona má jméno zcela vymyšlené dle zvuku - alespoň Rowlingová to tvrdila (tuším), zní dobře a význam nemá. Jen v první kapitole pokračování OH jsem litovala toho krásného anglického sexy vtípku do češtiny nepřevoditelného: Hermione = Her-my-oh-nee (Její-mé-óóch-néé).
Jo, a pokud jsi myslela ústřední trojkou Harry - Draco - Snape, tak: 1. Draco Malfoy má "cizí" jméno i v původní angličtině, do češtiny by musel být přeložen asi jako Drakomír Divnověr (a heleme, aliterace!), budeme-li věřit, že příjmení značí něco jako 'pomýlená víra'. A Lucius by mohl být Světlovlas Divnověr... Jéé. 2. Severus Snape je pěkné jméno tak jak je - Hrozirost Prudirád by nám asi vykoledoval od čtenářů (neřku-li čtenářek) nejednu Avadu... Ale uznávám, že by to jméno krásně drnčelo! Až mi při vyslovení nahlas naskakuje husí kůže...
Přísahám, že jsem si do toho ranního čaje nic ostřejšího nenalila. Čestné pionýrské!
Inak, George je to isté ako Dumbledore, že? Takže to e tam zostáva? Hermiona položí pred Georgea čaj. Ale vyslovovať by sa to malo džordža, nie, takže potom by tam to e nemalo byť - Georga. Mali z toho spraviť Georgeja, to by sa skloňovalo. He.
Inak prešla som Medka a tvary G:
Georgem Georgeovi Goegeuv (u je s bodkou) Georgeovy, Georgeovým (príd.meno)
Ještě že máme Brumbála... Jinak ano, Dumbledorea, Dumbledoreovi... I při skloňování musí být na první pohled patrné původní jméno - zvlášť u cizích jmen je výslovnost odvozená od jejich "celé" podoby, pokud změníš koncovku, tak bys mohla narušit výslovnost předchozí slabiky popř. celého slova/jména. I proto se jména překládají (koukni na mapu, co všechno jsme v historii dokázali přeložit - a některé české názvy cizích měst na první pohled s dnešním místním názvem vůbec nesouvisejí - byly přeloženy před staletími a oba názvy se dále vyvíjely nezávisle na sobě). Venezia - Benátky... A co teprve Bible - tam se generace před námi vyřádily dokonale: třeba král Šalamoun... To jsou překlady!
A jak jsi psala, že úhlavní trio má jména nepřeložená: u všech tří není výrazný rozdíl mezi psanou formou a výslovností - no, Harry je příliš profláklý, Ron může být klidně i česky (Ronald se používá a zkracuje na Ron i u nás) a Hermiona má jméno zcela vymyšlené dle zvuku - alespoň Rowlingová to tvrdila (tuším), zní dobře a význam nemá. Jen v první kapitole pokračování OH jsem litovala toho krásného anglického sexy vtípku do češtiny nepřevoditelného: Hermione = Her-my-oh-nee (Její-mé-óóch-néé).
George - Ano, Georgea... Výslovnost původního zůstává stejná, jen se přidává koncovka. Změnou zápisu změníš výslovnost. Jenže najít u Medka jsi to nemohla, protože v češtině je 1. pád George [Džordž] 2. pád George [Džordže] = liší se výslovnost, ale ne zápis. Ten by musel být Georgee. To jsem řešila výše u Snapea: 1. pád Snape [Snejp] 5. pád Snape [Snejpe] :roll:
Daphne/Dafné - ve 4. díle má p. Medek ještě Lovegoodovi a v pátém už Láskorádovi. Pokud se postava vyskytuje jen zmínkou, nemá cenu se trápit s překladem - ale když dostane více prostoru, tak jsem pro převod jména.
Elza: Tohle mi po ránu nedělej! Drakomír Divnověr!! O Luciovi a Severusovi ani nemluvě (když už jsem u toho skloňování, tak i to by správně mělo být Severus, Severa a pod., ale co už, já si tam na ty Ska už zvykla). Merline, to jsou jména.
Jimmi: určitě Georgea. Tak, a jdu uvažovat, jestli mám psát Snape nebo Snapee.
LadyF - právě, že když se napíše Snapee, tak mám tendenci místo [Snejpe] to číst [Snejpí]. Ach jo. :roll:
Skloňování - Severusi, to ještě jde. Ale Siriusi? Remusi? Proboha! To nám Medek dělat neměl... Sirie, Reme - tak by to bylo správně. A mimochodem, v 1. díle je zmínka o Siriovi (tedy správně) a ne Siriusovi, jak je to dokoněné v tom zbytku.