Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• Janka
    Level 1
    príspevkov: 25
    Členom od: pred: 17 rok.

Dafné je vcelku fajn, já se s ní zatím nepotkala. Měla jsem dojem, že byla v devítce, ale při zběžném prolétnutí, jsem ji nenašla, ale těch chyb, těch tam bylo dost. :oops:
  • JSark
    Level 6
    príspevkov: 59

Elza, a ako by si skloňovala "Dumbledore"? Dumbledorea? No neznie to čudne? :roll:
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291

Ještě že máme Brumbála... wink Jinak ano, Dumbledorea, Dumbledoreovi... I při skloňování musí být na první pohled patrné původní jméno - zvlášť u cizích jmen je výslovnost odvozená od jejich "celé" podoby, pokud změníš koncovku, tak bys mohla narušit výslovnost předchozí slabiky popř. celého slova/jména. I proto se jména překládají (koukni na mapu, co všechno jsme v historii dokázali přeložit - a některé české názvy cizích měst na první pohled s dnešním místním názvem vůbec nesouvisejí - byly přeloženy před staletími a oba názvy se dále vyvíjely nezávisle na sobě). Venezia - Benátky... A co teprve Bible - tam se generace před námi vyřádily dokonale: třeba král Šalamoun... To jsou překlady! tongue

A jak jsi psala, že úhlavní trio má jména nepřeložená: u všech tří není výrazný rozdíl mezi psanou formou a výslovností - no, Harry je příliš profláklý, Ron může být klidně i česky (Ronald se používá a zkracuje na Ron i u nás) a Hermiona má jméno zcela vymyšlené dle zvuku - alespoň Rowlingová to tvrdila (tuším), zní dobře a význam nemá. Jen v první kapitole pokračování OH jsem litovala toho krásného anglického sexy vtípku do češtiny nepřevoditelného: Hermione = Her-my-oh-nee (Její-mé-óóch-néé). grin
  • Elza
    Level 3

Jo, a pokud jsi myslela ústřední trojkou Harry - Draco - Snape, tak:
    1. Draco Malfoy má "cizí" jméno i v původní angličtině, do češtiny by musel být přeložen asi jako Drakomír Divnověr (a heleme, aliterace!), budeme-li věřit, že příjmení značí něco jako 'pomýlená víra'. A Lucius by mohl být Světlovlas Divnověr... Jéé.
    2. Severus Snape je pěkné jméno tak jak je - Hrozirost Prudirád by nám asi vykoledoval od čtenářů (neřku-li čtenářek) nejednu Avadu... tongue Ale uznávám, že by to jméno krásně drnčelo! Až mi při vyslovení nahlas naskakuje husí kůže...

Přísahám, že jsem si do toho ranního čaje nic ostřejšího nenalila. Čestné pionýrské!
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Daphne - v Medkovom preklade je to Daphne, takže to už asi riešiť nebudeme. (5. diel)
  • Jimmi
    Main Admin

Inak, George je to isté ako Dumbledore, že? Takže to e tam zostáva?
    Hermiona položí pred Georgea čaj. Ale vyslovovať by sa to malo džordža, nie, takže potom by tam to e nemalo byť - Georga. Mali z toho spraviť Georgeja, to by sa skloňovalo. He.

Inak prešla som Medka a tvary G:

Georgem
    Georgeovi
    Goegeuv (u je s bodkou)
    Georgeovy, Georgeovým (príd.meno)

To ho ani raz nemal v druhom páde?
  • Jimmi
    Main Admin

Ještě že máme Brumbála... wink Jinak ano, Dumbledorea, Dumbledoreovi... I při skloňování musí být na první pohled patrné původní jméno - zvlášť u cizích jmen je výslovnost odvozená od jejich "celé" podoby, pokud změníš koncovku, tak bys mohla narušit výslovnost předchozí slabiky popř. celého slova/jména. I proto se jména překládají (koukni na mapu, co všechno jsme v historii dokázali přeložit - a některé české názvy cizích měst na první pohled s dnešním místním názvem vůbec nesouvisejí - byly přeloženy před staletími a oba názvy se dále vyvíjely nezávisle na sobě). Venezia - Benátky... A co teprve Bible - tam se generace před námi vyřádily dokonale: třeba král Šalamoun... To jsou překlady! tongue

A jak jsi psala, že úhlavní trio má jména nepřeložená: u všech tří není výrazný rozdíl mezi psanou formou a výslovností - no, Harry je příliš profláklý, Ron může být klidně i česky (Ronald se používá a zkracuje na Ron i u nás) a Hermiona má jméno zcela vymyšlené dle zvuku - alespoň Rowlingová to tvrdila (tuším), zní dobře a význam nemá. Jen v první kapitole pokračování OH jsem litovala toho krásného anglického sexy vtípku do češtiny nepřevoditelného: Hermione = Her-my-oh-nee (Její-mé-óóch-néé). grin

40e65b4ef8="Elza"

SI PROSTE KLASA!
  • Elza
    Level 3

George - Ano, Georgea... Výslovnost původního zůstává stejná, jen se přidává koncovka. Změnou zápisu změníš výslovnost.
    Jenže najít u Medka jsi to nemohla, protože v češtině je
    1. pád George [Džordž]
    2. pád George [Džordže]
    = liší se výslovnost, ale ne zápis. Ten by musel být Georgee. To jsem řešila výše u Snapea:
    1. pád Snape [Snejp]
    5. pád Snape [Snejpe]
    :roll:

Daphne/Dafné - ve 4. díle má p. Medek ještě Lovegoodovi a v pátém už Láskorádovi. Pokud se postava vyskytuje jen zmínkou, nemá cenu se trápit s překladem - ale když dostane více prostoru, tak jsem pro převod jména. smile
  • ladyF
    Level 2
    príspevkov: 102

Elza: Tohle mi po ránu nedělej! Drakomír Divnověr!! O Luciovi a Severusovi ani nemluvě (když už jsem u toho skloňování, tak i to by správně mělo být Severus, Severa a pod., ale co už, já si tam na ty Ska už zvykla). Merline, to jsou jména.

Jimmi: určitě Georgea. Tak, a jdu uvažovat, jestli mám psát Snape nebo Snapee.
  • Elza
    Level 3

LadyF - právě, že když se napíše Snapee, tak mám tendenci místo [Snejpe] to číst [Snejpí]. Ach jo. :roll:

Skloňování - Severusi, to ještě jde. Ale Siriusi? Remusi? Proboha! To nám Medek dělat neměl... Sirie, Reme - tak by to bylo správně. A mimochodem, v 1. díle je zmínka o Siriovi (tedy správně) a ne Siriusovi, jak je to dokoněné v tom zbytku.