Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Prosba o radu pre kometu:

"s jednou věcí jsme nepohly: ta kletba, která Hermionu zasáhla "have robbed her mind" a my nemůžeme s eli najít vhodný překlad toho, o co ji ta kletba vlastně připravila, co zničila. S tím mind si pořád nevíme rady frown má to všechny významy - rozum, mysl, duše, duch, myšlení, intelekt, inteligence... Jak jedním slovem vyjádřit, že jí tak kletba připravila o možnost normálně prožívat, vnímat, cítit, myslet, reagovat? Duše mi tam nejde - nevím přesně proč, asi že se mi to zdá moc definitivní přijít o duši (jako třeba Mozkomorův polibek), ale mysl se mi zdá, že je pro tohle všechno moc úzký termín. Mysl je pro mě víc spjatá s rozumovými funkcemi, ale ta kletba jí vzala mnohem víc... Napadne tě něco?"

Jej preklad: nějaká nevyléčitelná kletba, která jí zřejmě připravila o duši/mysl.

Ja by som dala: kliatba, čo jej vykradla myseľ. Alebo čo ju pripravila o rozum (ale to by bolo skôr, že zošalela, ona len bez pohnutia ležala, nie?)
  • kometa
    Level 1
    príspevkov: 37
    Členom od: pred: 16 rok.

ano, Hermiona jen bez hnutí ležela a se svým okolím nijak nekomunikovala
  • Jimmi
    Main Admin

niečo ako biela smrť alebo kóma?
  • kometa
    Level 1

Ano, přesně, jako kóma. Všichni kolem ní si myslí, že nevnímá vůbec nic, ale ukáže se, že to není pravda... fakt netuším jak to vystihnout...
  • Jimmi
    Main Admin

Mind sa veľmi často prekladá ako hlava.

- vykradla hlavu

rob out je aj vynulovať, vymazať

PRIPRAVILA O VEDOMIE. UKRADLA JEJ VEDOMIE.

Ak jej ho čiastočne vráti, dala by som prednosť tomu ukradla než pripravila.
  • kometa
    Level 1

vědomí mě taky napadlo... vykradla hlavu je ovšem super grin
    Díky, Jimmi, nechám to uležet do rána.
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291
    Členom od: pred: 17 rok.

...zdálo se, že jí kletba nevratně poškodila mozek... (?) Tedy, něco v tom smylu..
    (Jsem tu s křížkem po funuse, jako obvykle. :oops: )