Preklady fanfiction Harryho Pottera

Len pre našu zábavu a poučenie.

Diskusné fórum

• ladyF
    Level 2
    príspevkov: 102
    Členom od: pred: 17 rok.

cut off nose to spite face - způsobit si zranění, nesnáze (Jediné co jsem našla česky)

Má to spíš význam, že uděláme něco, co nakonec ublíží jenom nám.

Meaning: Disadvantage yourself in order to do harm to an adversary.

Překlad: Ufiknout si nos na zlost tváři (nebo abys potrestal tvář)

No a co mě zajímá nejvíc je, jestli máme i my nějaké podobné slovní spojení...? Mě nic nenapadá, takže budu vděčná za názory
  • Jimmi
    Main Admin
    príspevkov: 966
    Členom od: pred: 18 rok.

Toto je lepší význam, možno ťa skôr niečo napadne:

cut off your nose to spite your face

to do something because you are angry, even if it will cause trouble for you 'The next time he treats me like that, I'm just going to quit my job.' 'Isn't that a bit like cutting off your nose to spite your face?'

cut off your nose to spite your face
    to hurt yourself in an effort to punish someone else If you stay home because your ex-husband will be at the party, aren't you just cutting off your nose to spite your face?

http://www.aj.cz/idioms/idioms3.htm
    cut off one's nose to spite one's face
    - make things worse for oneself because one is angry at someone else
    He is cutting off his nose to spite his face. Taking revenge on his neighbor will only cause more problems for himself.

http://idioms.ic.cz/c.html
    Cut off your nose to spite your face
    If you cut off your nose to spite your face, you do something rash or silly that ends up making things worse for you, often because you are angry or upset.
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291

... přímý překlad mne nenapadá: asi nemáme v národní povaze sklony se trestat schválně, ale spíš z vlastní pitomosti... všechny příklady od Jimmy mluví o činech z pocitu ublíženosti a nebo proto, že 'moudřejší ustoupil', což nemá s anglickým originálem nic společného. Ach jo.

ladyF - nemáš tam kus kontextu? Aby člověk tušil, co se do toho hodí...

něco nemá verka - potázat se se zlou
    každý svého štěstí strůjce - jak si usteleš, tak si lehneš
    odříkaného největší krajíc - kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá - kdo po cizím kouká, přichází o vlastní
    Koho chce Bůh potrestat, nejdřív ho zbaví rozumu
    sáhnoul rukou do ohně, zkusit jestli pálí
    občas se i tesař utne
  • ladyF
    Level 2

No, kontext, chtěla jsem to zkopčit, ale aby to pochopili i ostatní, tak bych to sem musela dát asi celé grin Takže, dejme tomu, že Draco dostal za trest povinně prospěšnou práci na ministerstvu, zbývá mu si oddělat poslední měsíc, jenže se nepohodne s Hermionou a odmítá tam chodit, takže mu za to samozřejmě hrozí další trest. Tady následuje ona její památečná přesvědčovací věta:

"Tak jo, nenávidíš mě. Fajn. Ale není žádný důvod…
    cut off your nose to spite your face," pokusila mu to objasnit.

Elza: celý den tady přemítám, proč proboha čeština nemá nic tomu podobného. Vystihla jsi to, už vidím čecha jak se něčeho vzdá jenom kvůli pomstě. Ha!

Ještě mě k tomu napadlo:
    Přilévat oheň do ohně.
    Sypat si popel na hlavu.
    Šlápnout z bláta do louže.
    Dráždit draka bosou nohou.

Teoreticky tam nic nesedí, ale tak co už s tím nadělám, že
  • Elza
    Level 3
    príspevkov: 291

"Tak jo, nenávidíš mě. Fajn. Ale není žádný důvod si to ještě zhoršovat. Jak si usteleš, tak si lehneš!" dodala výhružně.
    ... a odfrčela do Saturnina zaskočit za tetu Kateřinu... tongue
  • ladyF
    Level 2

Ať žije volný překlad. grin Moc díky za spolupráci